Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Un nou document
Vineri, 14 iunie, Vaticanul a publicat un nou document intitulat "Pornind din nou de la Cristos: un angajament reînnoit la viața consacrată în cel de-al treilea mileniu", întocmit de Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Punând accent, înainte de toate, pe viața spirituală, călugării și călugărițele vor putea să își adapteze starea de viață la nevoile Bisericii și a noilor provocări cu care ea se confruntă, subliniază documentul în cele 60 de pagini ale sale. Instrucțiunea este împărțită în patru părți și este semnată de prefectul congregației, cardinalul Eduardo Martinez Somalo, și de secretarul ei, episcopul Piergiorgio Silvano Nesti. Ea constituie rodul adunării plenare a congregației care s-a desfășurat în septembrie 2001, dar este de asemenea și o completare la exortația apostolică "Vita consecrata", publicată în urmă cu cinci ani. (Catholica)

Cruci cu diamante
Celebritățile au lansat acum o nouă modă: să poarte cruci decorate cu diamante sau cu alte pietre prețioase. Andrea Piersanti, director al publicației catolice "Il Cinematografo", a declarat pentru agenția Fides: "Personalități din lumea spectacolului au transformat-o în mania momentului. Cruci atârnă acum de gâtul prezentatoarelor de televiziune, manechinelor și actrițelor." Jennifer Aniston, vedeta americană a serialului "Prietenii" și soție a lui Brad Pit, poartă o cruce de platină cu diamante. Fotomodelul Naomi Campbell are o colecție impresionantă de bijuterii imense în formă de cruce. Stilista italiană Giuliana Cella are și ea peste 400 de cruci. Actrița Catherina Zeta Jones poartă și ea o cruce de aur cu diamante. "Această manie este de neînțeles", afirmă Piersanti. "Mă duce cu gândul la crucea făcută din lemn și purtată în jurul gâtului pe un cablu electric de către cardinalul François Xavier Nguyên Van Thuân, președintele Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, cruce făcută de el însuși în timpul lungilor ani de închisoare pentru credință". "Cum se împacă oare cu evanghelia cheltuirea a milioane de dolari pe o copie a unui simbol sacru al credinței creștine, uitând poate că există oameni în întreaga lume care suferă sau mor de foame?", a mai întrebat retoric criticul de film.

Nou ambasador
Sâmbătă, 1 iunie, papa Ioan Paul al II-lea l-a primit în audiență pe Excelența sa dl. Mihail Dobre, noul ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Remarcând numeroasele inițiative cu caracter ecumenic, Sfântul Părinte a recunoscut și existența unor dificultăți, care pot fi depășite, prin dialog, cu contribuția tuturor. El și-a exprimat dorința de a fi puse în practică "acordurile la care s-a ajuns până acum între responsabilii Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai Sfântului Scaun". "Cu prudența necesară, trebuie ca acea comisie mixtă specială să țină cont de nevoia reală, pentru Biserica Catolică, de a putea dispune de edificiile sacre". Excelența sa dl. Mihail Dobre s-a născut la 15 octombrie 1960; este căsătorit și are doi copii. Este specializat în științe diplomatice și și-a dat doctoratul în studiul relațiilor internaționale. A îndeplinit până în prezent mai multe funcții, precum cea de redactor la Editura Academiei Române, funcționar în Ministerul Afacerilor Externe, director general al Ministerului de Externe, consilier și însărcinat cu afaceri în cadrul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun. Este autorul unor studii de istorie și analiză politică a relațiilor internaționale. (Catholica)

Papa și Bartolomeu I
Papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul ortodox Bartolomeu I de Constantinopol au semnat un document istoric comun privind mediul, un eveniment plin de semnificații ecumenice. Declarația de luni, 10 iunie, a marcat încheierea simpozionului pe tema protecției mediului desfășurat în timpul unei croaziere pe Marea Adriatică în perioada 5-10 iunie. Simpozionul a fost organizat de Comisia pentru Religie, Știință și Mediu, creată de către patriarhul Bartolomeu I, care deține primatul de onoare în rândul Bisericilor ortodoxe. Prin intermediul unei legături electronice, papa Ioan Paul al II-lea i-a salutat pe participanți din biroul său privat din Vatican.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat