Mirese ale lui Cristos
Vineri, 31 mai, sărbătoarea Vizitei Sfintei Fecioare Maria la Verișoara sa Elisabeta, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, opt surori au făcut profesiunea perpetuă (sr. Felicia Balașcă, sr. Felicia Dancă, sr. Florentina Ghiuzan și sr. Angela Mihoc din Adjudeni; sr. Simona Ceobanu din Gherăești; sr. Carolina Duma din Valea Seacă; sr. Liliana Irimia din Cotnari; sr. Florentina Sescu din Săbăoani). Înainte de acest mare pas surorile au făcut, în casa din Slănic Moldova, șase zile de exerciții spirituale cu pr. Aurel Iștoc. La sfânta Liturghie de la ora 10.30, prezidată de PS Petru Gherghel, cu participarea PS Aurel Percă și a circa 40 de preoți, a fost prezentă și sr. Valeria Doboș, superioara institutului. Este a șasea serie de surori care au depus voturile perpetue în cadrul acestei congregații. Prima serie de 32 de surori au depus profesiunea solemnă pe viață la 7 octombrie 1996 la Cacica, a doua de 27 de surori au depus voturile la 16 iulie 1998 la Roman; iar apoi mereu la 31 mai: 9 surori în 1999 la Iași, 13 surori în 2000 la Bacău, și 26 de surori în 2001 la Iași.
"Cerem să-l urmăm pe Cristos ca Mirele nostru în Institutul diecezan Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot și să înaintăm în propunerea noastră până la moarte", așa au răspuns cele opt surori care s-au angajat pe viață în urmarea lui Isus cel curat, ascultător și sărac.
În biserică erau cei dragi: părinți, rude, frați, prieteni, un număr mare de surori din același institut și din alte institute de viață consacrată. S-a mers în procesiune în biserică și după Evanghelie, superioara institutului le-a strigat pe nume și le-a invitat să se apropie de altar. S-a cântat litania tuturor sfinților și candidatele au reînnoit propunerea de a trăi în curăție, ascultare și sărăcie cu dorința de a-l urma pe Isus, asemenea sfintei Fecioare Maria, prima slujitoare.
La predică, PS Aurel Percă a prezentat-o pe sfânta Fecioară ca model al surorilor care trebuie să se dăruiască în slujire. Maria a avut motive pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu: el a făcut lucruri mari în viața ei; Maria a fost purtătoare de bucurie și prima misionară; motivul bucuriei ei era Cristos. Apoi, citându-l pe Dostoievski, a spus: "Dacă fiecare dintre noi, în fiecare zi, ar așeza o floare în drumul său, lumea ar deveni un paradis". Biserica are nevoie de slujirea voastră, a continuat Preasfințitul: asemenea Mariei, sunteți chemate să slujiți în lucrurile mici. "Am visat noaptea că viața e bucurie; m-am trezit dimineața și am văzut că e slujire; am început să slujesc și am constat că e bucurie", le-a spus episcopul făcând referință la cuvintele poetului Tagore.
Surorile au depus voturile cu lumânarea aprinsă și au primit inelul, semn al dăruirii lor lui Cristos, mirele pe care l-au ales; au fost invitate să poarte inelul cu fidelitate "ca să ajungă la nunta veșnică din ceruri".
La finalul Liturghiei PS Petru Gherghel le-a felicitat pe cele opt surori, precum și pe toți cei care le-au stat alături; le-a încurajat și le-a spus: "Astăzi e nunta voastră; priviți țintă spre Cristos, mirele vostru"; "nu uitați că florile cresc și atunci când sunt nori și când e soare, împlinindu-și misiunea pe care o au".
Una dintre surorile care au depus voturile, în numele tuturor, a rostit un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu și tuturor: preoți și laici care, în decursul anilor, au fost alături de ele și le-au susținut în chemarea lor: "Cu inimile pline de bucurie și recunoștință îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a chemat, ne-a ales și ne-a dat acest dar special al slujirii și ne-a ajutat ca astăzi să-i consacrăm în totalitate și pentru totdeauna viața noastră asemenea Mariei, slujitoarea fidelă și modelul perfect al carismei noastre"; "cerem de la Dumnezeu har și binecuvântare pentru a duce la îndeplinire da-ul spus astăzi din toată inima".
S-au întors fiecare în parohiile sau în locurile unde au fost numite pentru a-și continua viața de slujire a lui Cristos și a Bisericii, ajutându-i pe preoți în apostolatul lor.
Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a luat ființă în toamna anului 1989. În anul 1994 s-a deschis o casă de noviciat la Barați. Cele 158 de surori care activează în Episcopie, în Seminar, Chișinău, Băile Herculane, București, Israel, Austria, Italia și în 61 de parohii ale Diecezei de Iași sunt grupate în următoarele centre: Iași-Episcopie și Seminar, Săbăoani, Roman, Bacău, Faraoani, Dărmănești, Târgu Ocna și Bucovina.
Pr. Cornel Cadar
Semnificația evenimentului
- Această zi, în care am spus da-ul meu definitiv, este o zi deosebită; ea va rămâne cea mai frumoasă și mai semnificativă zi din viața mea. "Tu ai pus bucuria în inima mea, tu singur, Doamne, ești apărătorul meu!" Aceste cuvinte le păstrez în inima mea, ele exprimă bucuria sufletească și sentimentul de fericire de care am fost copleșită în momentul dăruirii mele totale lui Cristos, marele preot. (Sr. Carolina Duma)
- A fost o zi deosebită, de mare bucurie, plină de haruri și binecuvântări. Cristos m-a făcut să înțeleg că nu există o altă valoare care să merite dăruire afară de slujirea lui și a fraților. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ales și sper cu toată ființa că harul său va lucra în mine până voi ajunge în veșnicie. (Sr. Felicia Dancă)
- I-am oferit Domnului tot ceea ce am și sunt sigură că, asemenea preasfintei Fecioare Maria, viața mea se va îmbogăți, se va transforma în slujire, însetată fiind de Isus și de a lui sfințenie. (Sr. Florentina Sescu)
- Pentru mine această zi a fost și va rămâne momentul cel mai fericit din viața mea. Mă simt pe deplin împlinită: am devenit pentru totdeauna mireasa lui Cristos, iar Cristos mirele meu. (Sr. Angela Mihoc)