Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Am rămas impresionat

Pr. Paul Gresset este un preot francez, acum înaintat în vârstă și la pensie, dar care a lucrat mult timp într-o parohie din Dieceza Saint-Claude (Jura), Clairvaux-aux-Lacs. De aici a urmărit cu viu interes evenimentele din decembrie 1989 și, în inima sa, a crescut dorința de a se apropia mai mult de Biserica Catolică din România, pe care o simpatiza de mult timp. Astfel, deși trăia în condiții modeste, s-a decis să adopte, rând pe rând, mai mulți seminariști români și să-i sprijine financiar în timpul formării lor preoțești. Venind până acum de patru ori în Dieceza de Iași pentru a participa la hirotonirea și la primițiile preoților pe care îi adoptase, s-a arătat foarte interesat și impresionat de viața credincioșilor de pe aceste meleaguri. Pentru ei s-a decis să pună în scris gândurile care l-au cuprins cu ocazia acestor vizite.

La sfârșitul celei de a patra călătorii în România, mai exact în Moldova, mulți au dorit să cunoască impresiile unui preot venit din Franța. Se spune că mereu "comparația ucide iubirea", însă ea ne permite să înțelegem mai bine și să relativizăm ceea ce se vede și ceea ce se trăiește în mod diferit, aici și acolo. Evenimentele din decembrie 1989, alături de libertatea de expresie și de cult, au permis și au favorizat o deschidere a țării voastre, în special, față de Occident. Această deschidere este reciprocă și, evident, benefică pentru unii și pentru alții, pentru că presupune întâlniri, schimburi, împărtășiri și sprijin material. Aceasta a fost și motivația demersului meu de preot francez, atunci când m-am decis să vin în sprijinul câtorva seminariști români și să-i eliberez, cât de cât, de grijile materiale, care sunt greu de purtat de unii singuri.

Am venit în România, pentru prima dată, în 1992, cu ocazia unei duble hirotoniri, la Faraoani și la Săbăoani, urmată de "primiție", adică prima sfântă Liturghie celebrată de preoți în localitățile lor de origine. Numărul întâlnirilor a crescut și, în aceleași condiții, am revenit în 1996, pentru hirotonirea de la 29 iunie, la Iași, urmată de o sfântă Liturghie la Bacău și la Butea. Am revenit apoi, trei ani mai târziu, în 1999, pentru hirotonirea care a vut loc în noua catedrală din Iași și pentru primiția de la Butea. În sfârșit, anul trecut, 2001, hirotonirea din curtea Seminarului Franciscan din Roman, în prezența și cu participarea a șase episcopi, a numeroși preoți și un mare număr de credincioși și, apoi, duminică 1 iulie, la prima sfântă Liturghie celebrată de doi preoți în biserica din Onești.

Am participat la aceste sfinte Liturghii cu multă emoție și interes. Am regăsit, aici, câteva melodii gregoriene din copilăria mea, între altele Christus vincit. Am rămas "impresionat", în adevăratul sens al cuvântului, de participarea calitativă și cantitativă a unui popor credincios, fericit că poate, în sfârșit, să se exprime liber și să-și cânte credința și convingerile religioase... după jumătate de veac de represiune, de persecuție. Și, în acele momente de intensă fervoare religioasă, îmi veneau în minte cuvintele lui Tertulian: "Sângele martirilor este sămânța creștinilor". Credința nu poate să se dezvolte pe deplin când este amenințată, interzisă. Numai în cadrul unei libertăți reale și concrete, poate să trăiască și să crească sentimentul religios, sentiment care ridică și dezvoltă omul în plinătatea sa, pentru a-l duce la întâlnirea cu Dumnezeu, Tatăl său. La ieșirea din acest tunel se poate aprecia mai bine importanța și valoarea unei "lumini" care este viață și bucurie; așa cum este noaptea care dă valoare zilei...

Numărul mare de vocații la Preoție, ca și participarea remarcabilă a copiilor la sfânta Liturghie sunt cu adevărat semnul că sămânța aruncată în timpul încercării își aduce astăzi rodul ei. Numeroasele biserici, mai peste tot în construcție, au menirea de a aduna poporul care vrea să-și exprime credința, în locuri spațioase și funcționale, demne de finalitatea lor. Și Dumnezeu știe cu ce preț și cu câtă perseverență!

Fiecare călătorie succesivă mi-a descoperit un aspect nou al vieții catolicilor din această țară, îmbogățind astfel o "viziune a lucrurilor" care se deschide mereu spre alte orizonturi. Din descoperire în descoperire, îmi este dat acum să sper, împreună cu voi, prieteni români, și pentru țara voastră, o reînnoire a credinței, care dă sens vieții umane. Și aceasta, în fidelitate față de succesorul lui Petru, fidelitate pe care voi știți să o exprimați atât de bine, punând portretul lui la vedere în toate bisericile voastre. În timpul călătoriei sale istorice în România, el v-a pus în gardă împotriva falselor bogății și atracții ale unei vieți de tip "occidental", ușoară și superficială, cu ispitele sale, care sunt consumismul și o permisivitate în toate domeniile, sfidând toate reperele care conduc în mod necesar viața oricărei ființe umane.

Dumnezeu să păstreze țării voastre identitatea ei religioasă, înrădăcinată într-o credință purificată în focul martiriului, în sânge. Da! Invitația sfântului Paul: "Rămâneți tari în credință", este urarea mea frățească, însoțită de o rugăciune încrezătoare, pe care, împreună cu voi, o înalț către Domnul.

Pr. Paul Gresset
(Traducere de pr. Ștefan Lupu)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat