Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Simpozion istoric

Continuând seria manifestărilor culturale și științifice de expunere a identității romano-catolicilor din Moldova, după ce sâmbătă, 2 februarie, a avut loc în sala mică a Casei de Cultură "Vasile Alecsandri" din Bacău simpozionul "Romano-catolicii din Moldova și identitatea lor", manifestarea științifică organizată de Asociația Romano-Catolicilor din Moldova Dumitru Mărtinaș, luni, 29 aprilie, s-a desfășurat în sala "Nicolae Bălcescu" din Palatul Parlamentului din București seminarul internațional "Identitatea culturală a romano-catolicilor (ceangăi) din Moldova", organizat de Academia Română, în colaborare cu Ministerul Informațiilor Publice, Asociația Romano-Catolicilor din Moldova Dumitru Mărtinaș, Universitatea din București, Episcopia Romano-Catolică din Iași și Centrul European de Studii din Covasna-Harghita.

Tema identității catolicilor din Moldova a constituit punctul de plecare al organizării unui seminar internațional în chiar Palatul Parlamentului din capitală. Simpozionul a cuprins patru părți: o conferință de presă pe baza temei seminarului; o sesiune de comunicări istorice, arheologice, lingvistice, sociologice și etnografice privind identitatea catolicilor din Moldova; un moment cultural prezentat de credincioși catolici din Parohiile "Sfântul Nicolae" Bacău și Pildești; o expoziție de artă plastică românească realizată de domnul Anton Ciobanu. Întrucât în centrul seminarului au stat expunerile autorităților publice și comunicările științifice, în cele ce urmează ne vom referi numai la ele.

Prima parte a seminarului, moderată de președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, a cuprins mesaje și cuvântări de salut din partea forurilor organizatoare ale "primei manifestări de amploare pe tema identității catolicilor din Moldova". Cuvântul de deschidere a fost rostit de ministrul Informațiilor Publice, Vasile Dâncu, care a elogiat inițiativa și a subliniat că "politicul nu are ce căuta într-o asemenea manifestare, ci trebuie să îi sprijine pe ceangăi și să îi ajute să fie ei înșiși și nu să încerce să-i transforme în altceva".

Expunerea Preasfințitului Petru Gherghel a fost așteptată cu nerăbdare de autoritățile politice și științifice, ca de altfel și de numărul mare de ziariști și reporteri prezenți, întrucât Excelența sa urma să prezinte "vocea simplă și clară" a catolicilor din Dieceza de Iași, așa cum s-a putut citi în discursul prezentat și în această revistă.

În continuarea expunerilor inaugurale a luat cuvântul domnul Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolice Dumitru Mărtinaș, care a prezentat o mărturie culturală asupra apartenenței etnice a catolicilor din Moldova și a apreciat eforturile întreprinse de mai mulți cercetători pentru a rezolva "falsa problemă a ceangăilor din Moldova". Unul dintre ei este rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Ion C. Mihăilescu, care a prezentat un sondaj realizat de instituția pe care o conduce și de Centrul de Sociologie Urbană și Regională, în perioada 24 martie - 3 aprilie 2002, realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.056 de persoane din 33 de sate din Moldova, grupate în 18 comune din județele Bacău, Neamț, Iași și Vrancea. Potrivit sondajului, 93% dintre cei intervievați s-au declarat români, 5,5% s-au declarat maghiari și doar 1,5% de altă naționalitate, din care 0,5% "ceangăi".

Pe parcursul lucrărilor simpozionului au mai luat cuvântul și alți reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului României: domnul Radu Damian și doamna ministru Ecaterina Andronescu, din partea Ministerului Educației și Cercetării; domnul Valeriu Dorneanu, președintele Camerei Deputaților; domnul Eugen Popescu, secretar de stat la Ministerul Informațiilor Publice etc.

Dezbaterea științifică a seminarului a cuprins diferite expuneri ale unor cercetători și profesori abilitați în acest sens, moderați cu profesionalism de domnul prof. Ioan Lăcătușu, directorul Centrului European de Studii din Covasna-Harghita. În cadrul acestor dezbateri au luat cuvântul, printre alții: prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, prof. drd. Anton Coșa, conf. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, prof. univ. dr. Ioan Mării, prof. univ. dr. Ioan Florea, prof. dr. Gabriel Leahu, dr. Dorinel Ichim, prof. Violeta Pătrunjel, asist. univ. Călin Cotoi, prof. Dumitru Zaharia, prof. univ. Nicolae Edroiu, Mons. prof. dr. Anton Despinescu, acad. Gheorghe Mihăilescu și alții. Comunicările expuse vor fi reunite într-o lucrare bilingvă (română și engleză) și va fi transmisă și organismelor internaționale și comunităților științifice mondiale.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat