Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Encefalopatia spongiformă bovină

Pe baza observațiilor privind istoria naturală a unor maladii precum visna sau scrapie la animale (oi), în anul 1954 a apărut conceptul de "infecție lentă atipică", definită drept un proces patologic progresiv, produs de un agent transmisibil care duce la apariția manifestărilor clinice după o incubație lungă (luni, ani) și care evoluează nefavorabil, în câteva luni după punerea diagnosticului.

După circa 30 de ani, în 1982, Prusiner propune numele de prion pentru structura biologică implicată în producerea unui grup de maladii cronice, degenerative, progresive ale sistemului nervos central (SNC) și respectiv includerea acestor "microorganisme" în clasificarea agenților etiologici ai bolilor transmisibile. Se consideră că prionii sunt mici particule infecțioase cu structură proteică, rezistenți la acțiunea proteazelor, care nu ar conține acid nucleic (rezultatele studiilor nu sunt definitive) și produc infecții neurodegenerative (...).

Așa cum a fost menționat mai sus, aceste maladii au fost identificate inițial la animale. La cornutele mari se produce encefalopatia spongiformă bovină (ESB) numită, în mass-media, "boala vacii nebune". Această epidemie a început în anul 1986 în Regatul Unit al Marii Britanii, și a afectat, până în prezent, circa 200.000 de animale, probabil din cauza consumului de produse animale, conducând ulterior la apariția bolii Creutzfeldt-Jakob (CJD) la om. Cu toate că, din anul 1994, au fost diagnosticate, în medie, anual, circa 10-15 cazuri de CJD, evoluția numărului de îmbolnăviri umane, precum și distribuția geografică a acestora, nu poate fi prezisă. Problema principală care se ridică se referă la posibilitatea existenței unui număr important de purtători actualmente sănătoși, aflați în perioada de incubație și care teoretic pot fi implicați în lanțul epidemiologic.

Encefalopatia spongiformă bovină pare să aibă originea în boala scrapie, encefalopatie spongiformă endemică a oilor și caprelor, recunoscută în Europa la mijlocul secolului al XVIII-lea. Maladia s-a răspândit larg în Marea Britanie până în momentul în care (anul 1988) s-a interzis utilizarea carcaselor de cornute în vederea obținerii unui supliment de hrană îmbogățit în proteine, pentru alte animale.

Recunoașterea acestei posibilități de contaminare și respectiv aplicarea măsurii menționate mai sus reprezintă probabil cea mai importantă atitudine care a condus la controlul epizootiei. Totuși este de menționat, în special pentru a sublinia importanța și necesitatea stringentă a aplicării unor planuri de supraveghere, prevenire și control al bolilor transmisibile (indiferent de etiologia lor principală și respectiv indiferent de sursa de infecție), faptul că numai în Anglia s-au îmbolnăvit circa 200.000 de cornute mari, iar alte 4,5 milioane de animale asimptomatice au fost sacrificate.

ESB a fost identificată și în Irlanda, Portugalia, Elveția, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Luxemburg, Germania, Italia, Spania, Canada etc., ca rezultat al importurilor de animale vii sau suplimente de hrană rezultate din procesarea țesuturilor unor animale bolnave. În unele dintre aceste țări (inclusiv în Anglia), numărul de cazuri este în scădere, în timp ce în altele evoluția procesului epizotologic se află la început, iar numărul de cazuri identificate este în creștere, inclusiv datorită faptului că supravegherea activă a fost introdusă de curând (...).

În România, până la momentul actual, nici un for aflat în subordonarea Ministerului Sănătății/Ministerului Sănătății și Familiei și nici alte structuri ale comunității medicale nu au transmis date științifice sau semnale privind această ipoteză către administrația centrală. Preocupările au debutat la nivel central, în cadrul procesului de integrare europeană și respectiv de armonizare legislativă, urmând a fi prezentate în cadrul unui articol viitor (...).

Așa cum a fost menționat, prima infecție umană a fost identificată după aproape o decadă de la recunoașterea ESB. Până la finele lunii noiembrie 2000, 87 de maladii umane (probabile sau confirmate) au fost notificate, majoritatea în Marea Britanie.

În mod diferit față de epizootia ESB, numărul de cazuri de CJD a crescut relativ puțin în ultimii șase ani, cifra cea mai scăzută fiind în anul 2000 (...).

Cu toate că boala este rară, circa un caz la un miliard de locuitori, CJD este cea mai frecventă maladie neurodegenerativă transmisibilă, iar în ultima perioadă implicațiile psihologice sunt din ce în ce mai mari (...).

Nu este pus la punct un tratament iar evoluția duce invariabil către deces. (Articol preluat din "Viața medicală" nr. 6/9 februarie 2001)

Dr. Loredana Gabriela Popa, conf dr. Mircea Ioan Popa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat