

Sfinţiri de preoţi
Vineri, 29 iunie, în solemnitatea Sfinţilor Petru şi Paul, a avut loc la Seminarul Franciscan din Roman hirotonirea întru preoţie a 26 de diaconi de la Institutul Teologic din Iaşi şi de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, prin impunerea mâinilor Preasfinţitului Petru Gherghel. La Liturghia de la ora 11.00 au mai participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de Bucureşti, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Anton Coşa, administrator apostolic în Republica Moldova, ÎPS Dino de Antoni, arhiepiscop de Gorizia (Italia), ÎPS Bommarco Antonio Vitale, arhiepiscop emerit de Gorizia, părintele Ioan Ciuraru, provincialul Fraţilor Minori Conventuali, pr. Alois Bulai, rectorul Institutului Teologic din Iaşi, profesori de la institutele teologice din Iaşi şi Roman, preoţi din ţară şi străinătate. Cei 26 de candidaţi au absolvit şase ani ai Institutului Teologic din Iaşi, ai Institutului Franciscan din Roman sau ai altor institute din străinătate (Lublin, Gorizia, Padova, Roma etc.).
În ziua de 30 iunie, în biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău a avut loc la ora 16.30 sfânta Liturghie pontificală solemnă unde, prin impunerea mâinilor, Preasfinţitul Petru Gherghel a conferit sacramentul preoţiei diaconului Venceslau Grosu din Congregaţia "Părinţii Salezieni".
Candidaţii la preoţie au făcut o săptămână de exerciţii spirituale ca pregătire pentru hirotonire, cei mai mulţi sub îndrumarea pr. Petru Beşleagă la Mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni, iar ceilalţi în cadrul ordinelor religioase din care provin.
Noi apostoli în Via Domnului
Anul acesta, primul din noul secol şi din noul mileniu, 27 de preoţi (şase pentru Arhidieceza de Bucureşti, 13 pentru Dieceza de Iaşi, şapte pentru Ordinul Fraţilor Minori Conventuali, unul pentru Congregaţia "Părinţii Salezieni") vor începe să lucreze în via Domnului. Ei au spus "da" la chemarea lui Dumnezeu, răspunzând: "Iată vin, Doamne, ca să fac voinţa ta".
Vineri, 29 iunie, de dimineaţă, curtea Seminarului Franciscan din Roman a început să se umple de oameni sosiţi din diferite părţi ale ţării, majoritatea din Moldova. Cu flori, unii în costume naţionale, au venit să participe la Liturghia de hirotonire a celor 26 de diaconi.
După evanghelia, care a fost proclamată de unul dintre diaconi, cei 26 au fost invitaţi să se apropie de altar. Au răspuns prezent la auzirea numelui şi au făcut un pas în faţă.
După ce episcopii au primit din partea lor promisiunea de ascultare şi respect, diaconii au fost hirotoniţi preoţi.
La finalul Liturghiei unul dintre ei a mulţumit lui Dumnezeu pentru acest moment. A mulţumit, de asemenea, episcopilor prezenţi, profesorilor, părinţilor şi tuturor celor care i-au însoţit pe drumul formării.
După sfânta Liturghie: emoţii, felicitări şi flori; cereri de binecuvântare şi lacrimi, îndeosebi ale mamelor preoţilor nou sfinţiţi: câte renunţări, jertfe şi rugăciuni nu au făcut ele pentru ca să-l vadă pe fiul lor la altar?
Pe 1 iulie şi apoi pe 8 iulie preoţii care au stat în centrul atenţiei vor celebra prima sfântă Liturghie în localităţile natale. O sărbătoare şi o bucurie deosebită pentru toţi. Noi apostoli au păşit în via Domnului.
În ziua sfinţirii lor, cea mai bună urare sunt cuvintele Sfântului Părinte adresate comunităţii Colegiului Pontifical Filipinez, cu ocazia celei de-a 40 aniversări de la fondare (2 iunie 2001): "Vă invit, dragi preoţi, să dezvoltaţi o profundă şi autentică spiritualitate euharistică şi să vă lăsaţi formaţi după modelul lui Cristos, bunul păstor, care-şi dă viaţa pentru oile sale (cf. In 10,11). Învăţaţi să iubiţi sacramentul Pocăinţei în aşa fel încât, în calitate de confesori, să puteţi să faceţi cunoscut credincioşilor inima îndurătoare a lui Dumnezeu care ne reconciliază cu sine. Fiţi oameni ai rugăciunii, ai carităţii, zeloşi. Şi studiul este o dimensiune esenţială a vieţii preotului. Astfel, preotul participă la misiunea profetică a lui Cristos şi este chemat să descopere altora, în Isus Cristos, chipul autentic al lui Dumnezeu, şi deci chipul autentic al omului. Cu ajutorul angajării voastre în studiu veţi fi pregătiţi să desfăşuraţi ministerul cuvântului, proclamând misterul mântuirii clar şi fără ambiguităţi, distingându-l de simplele opinii umane".
Pr. Cornel Cadar