- Celebrarea marelui jubileu - |


Jubilee
Jubileul Fraţilor Şcolilor Creştine
Luna mai, din acest an jubiliar a avut o însemnătate deosebită pentru Congregaţia "Fraţii Şcolilor Creştine". Începând de luni, 1 mai, la casa generală a congregaţiei din Roma s-a ţinut cel de-al 43-lea capitol general. Scopul acestei întâlniri, care se va încheia la jumătatea lunii iunie şi în care se întâlnesc fraţii şi colaboratorii lor din toate colţurile lumii este, în afară de a alege un nou superior general, şi acela de a gândi strategiile şi dinamismele generale pentru următoarea perioadă, precum şi un mod de a aduce omagiu fondatorului congregaţiei, sfântul Ioan de Salle, un mare pedagog şi un mare sfânt. De asemenea, un moment important pentru această congregaţie a fost şi ziua de 15 mai când s-au împlinit 50 de ani de când Sfântul Ioan de la Salle a fost declarat, de către papa Pius al XII-lea "patron special al tuturor educatorilor creştini", iar la 24 mai s-au împlinit 100 de ani de când acest sfânt a fost ridicat la cinstea altarelor de către papa Leon al XIII-lea. Pe lângă cei peste 6.500 de fraţi, care activează în 82 de ţări, colaborează în 900 de centre educative ca profesori peste 64.000 de educatori din toate nivelurile, de la grădiniţă până la universitate. Fraţii sunt prezenţi în România din secolul trecut, după 1989 cei 13 fraţi activează la Iaşi, Pildeşti şi Oradea.
Jubileul migranţilor
Punându-i în temă pe reporterii din Roma cu planurile pentru jubileul migranţilor şi persoanelor în deplasare, episcopul Stephen Fumio Hamao a arătat că Biserica Catolică a fost întotdeauna preocupată de bunăstarea migranţilor. "Pentru Biserică, nimeni nu este străin", a spus preşedintele născut în Japonia al Consiliului Pontifical pentru Migranţi. Mons. Francesco Gioia, secretarul consiliului, a declarat că "aproape o persoană din 120 din lume este un refugiat sau o persoană fără patrie". Acest număr ar trebui dublat pentru a avea o estimare a numărului de persoane fără adăpost care trăiesc în interiorul graniţelor propriilor lor ţări, a adăugat el. Episcopul Hamao a spus că ostilitatea faţă de străini rămâne o problemă importantă. "Ne îngrijorează mişcările care se opun migranţilor", a spus el. "Sperăm că jubileul va fi o ocazie pentru depăşirea rasismului şi a naţionalismului exagerat". Jubileul migranţilor va culmina cu o Liturghie specială celebrată de papa Ioan Paul al II-lea în Piaţa "Sfântul Petru" în ziua de 2 iunie. Consiliul anticipă că vor participa la această Liturghie 40.000 de persoane - inclusiv 8.000 de filipinezi care acum trăiesc în Europa.
Jubileul preoţilor
Joi, 18 mai, celebrarea celei de-a 80-a zi de naştere a papei Ioan Paul al II-lea s-a constituit într-un eveniment fără precedent. Anul acesta ziua de naştere a coincis cu jubileul preoţilor, astfel încât el a prezidat Liturghia cu cei mai mulţi concelebranţi din istorie, aproape 8.000. Cu patru zile înaintea jubileului, preoţii au făcut rugăciuni speciale în comun: adoraţie euharistică, celebrarea Laudelor şi a Vesperelor, concelebrare euharistică. Marţi seara s-a celebrat Calea crucii, iar Mons. Alois Fechet a purtat crucea. Miercuri, Sfântul Părinte a salutat în limba română cei 10 preoţi din România participanţi la jubileu, precum şi grupul de români care lucrează în Italia.