

Prin Moldova de dincolo de Prut
Între 11 și 14 decembrie 1990, Excelența sa Episcop Petru Gherghel a întreprins o vizită în Basarabia, unde a vizitat principalele comunități catolice și a purtat discuții cu oficialitățile în ceea ce privește bunul mers al Bisericii Catolice din această regiune.
Până în anul 1940, pe teritoriul Basarabiei a existat un decanat și Vicariat de Bucovina. Actualmente din Decanatul de Basarabia au rămas câteva comunități, în marea lor majoritate alcătuite din credincioși de limbă poloneză, ucraineni și germani. La Chișinău - prima comunitate vizitată - sunt aproximativ 1.000 de credincioși (polonezi și ucraineni) și au paroh propriu, din Letonia, care activează aici de 6 ani. Actuala biserică, aflată în poziție centrală a fost retrocedată anul trecut, după ce timp de 45 de ani a servit drept cinematograf.
Altă localitate vizitată a fost Bălți. Aici există o comunitate catolică de aceeași mărime și de același neam, dar sunt puțini cei care frecventează biserica. Aici este un preot polonez. Biserica, retrocedată decurgând, este în reparație, după ce patru decenii a servit drept sală de antrenament pentru sport.
Speranțele sunt mari pentru refacerea vieții catolice în Basarabia. Alături de aceste două centre mai există unul, cu preot propriu, aproape de granița cu Ucraina. Sunt în construcție câteva biserici (la Orhei), altele în reparație.
Până în 1940 Basarabia s-a aflat sub jurisdicția episcopului de Iași. Actualmente depinde de episcopul de Riga (Letonia), Întrucât există mulți care mai cunosc limba română, pentru o perioadă de timp va rămâne la Chișinău Părintele Anton Coșa. E o regiune de misiuni. Creștinii, căliți în persecuția la care au fost supuși, vor să refacă viața și tradițiile catolice. Trebuie ajutați.
Pr. Aurel Percă