Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 28 martie 2024 

Sfântul Gontran

rege

Convertirea poporului franc la creștinism a avut loc într-un mod foarte rapid. Regele francilor Salii, Clodovec, care în anul 501 se căsătorise cu prințesa burgundă creștină, Clotilda, venerată ca sfântă, după victoria de la Tolbiac asupra germanilor, a aderat la "Dumnezeul Clotildei", iar în anul 506 a primit botezul din mâinile episcopului de Reims, sfântul Remigiu. După exemplul capului, tot poporul franc a cerut botezul, făcând, prin această plebiscitară adeziune, o vie impresie în toată lumea creștină.

Gontran, strănepot al sfintei Clotilda, care apare din secolele cețoase ale evului mediu cu aureola de sfințenie, nu a dus, cel puțin în tinerețe, o viață exemplară. A repudiat-o pe prima soție, Veneranda, vinovată de a-i fi dat numai un moștenitor, care a murit la vârstă tânără. A doua soție, Merestrude, nu a avut o soartă mai bună: a murit, nu mult după aceea, împreună cu fiul. Austrechilde, a treia soție, i-a dat doi fii, care au murit amândoi foarte tineri. Din experiențe familiare atât de încercate regele a tras concluzia că puține se așteptau de la un temperament așa de aspru ca al lui: a atribuit toate durerile familiale păcatelor comise și, pentru a nu cădea din nou în ispita de a-și schimba soția cu scopul de a avea un moștenitor, l-a adoptat pe micul Chieldebert, orfan al unui frate al său. Într-adevăr Gontran avea trei frați, dintre care fiecăruia îi era atribuită ca moștenire o frumoasă parte din regatul franc. A împărți în patru părți un regat înseamnă a-l condamna la un sfârșit lipsit de glorie, urmând să fie subjugat de vecinul puternic. Despre aceasta își dăduseră seama și cei patru nepoți ai marelui Clodovec, care prin conspirații, asasine și diferite incidente au sfârșit prin a se elimina în mod reciproc, în beneficiul unicului supraviețuitor, care este tocmai sfântul pe care îl sărbătorim astăzi.

El a avut cum să dea dovadă de mărinimia sa, iertându-i chiar pe ucigașii plătiți de către cumnate pentru a-l ucide; și a dat dovadă de loialitate față de Biserică, respectându-i autoritatea în persoana episcopilor săi; și-a arătat generozitatea față de diferite instituții bisericești, promovând înființarea mănăstirilor și construirea noilor biserici. A promovat instruirea poporului, instaurând o perioadă de pace și prosperitate, grație căreia supușii au uitat abaterile sale din tinerețe, pentru a căror iertare din partea milostivirii divine sfântul Gontran și-a dedicat ultimii ani ai vieții sale operelor de edificare spirituală, prin posturi și rugăciuni, care i-au meritat totuși aureola sfințeniei. A murit în anul 593, având aproape șaptezeci de ani.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat