Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 18 august 2024 

Sfânta Elena

Născută în Bitinia din familie plebee, Elena, căreia fiul Constantin îi va acorda titlul de "Augusta", fusese repudiată de bărbat, tribunul militar Constantius Clorus, din ordinul împăratului Dioclețian. De fapt legea romană nu recunoștea căsătoria încheiată între un patrician și o plebee; așadar Elena era considerată doar o concubină, iar când Constantius Clorus a avut titlul de "Augustus" împreună cu colegul Galeriu, a fost constrâns să se despartă de Elena, păstrându-l totuși cu sine pe fiul său Constantin născut de Elena în 285. Când la moartea tatălui Constantin a fost aclamat "Augustus" în anul 306 la York, de către legiunile din Britannia, Elena s-a putut întoarce la fiu, cu bine meritatul titlu de "Nobilissima foemina", pentru a avea apoi cea mai înaltă onoare la care o femeie ar fi putut aspira, aceea de "Augusta", când fiul, învingându-l pe Maxențiu la porțile Romei, a devenit "totius orbis imperator", adică stăpân absolut.

A fost începutul unei pașnice opere de reconstrucție, care a inclus pacea cu creștinismul. Prin raporturile sale cu creștinismul el a dat într-adevăr monarhiei sale un conținut spiritual, atribuind victoria sa ocrotirii lui Cristos. Câtă contribuție a avut mama, Elena, la această convertire cu consecințe atât de extraordinare, nu ne este dat să știm. Chiar dacă istoricul Eusebiu, autor printre altele al unei Vita lui Constantin, afirmă că împăratul a fost acela care a condus-o la credință pe mama, mulți consideră că Elena a fost aceea care l-a convertit pe fiul său; convertire însă cam lâncedă, dacă el a așteptat momentul morții pentru a primi botezul, în anul 337. Dimpotrivă, Elena a arătat o fervoare religioasă, care s-a văzut în marile opere de binefacere și în celebrele bazilici de pe locurile sfinte, pentru care a devenit o neobosită exploratoare.

În ciuda vârstei înaintate, coborâse în Palestina pentru a urmări săpăturile începute la Ierusalim de către sfântul Macarie episcop, care a descoperit mormântul lui Cristos săpat în stâncă și nu departe crucea Domnului și cele două cruci ale tâlharilor. "Descoperirea", adică regăsirea crucii, petrecută în anul 326 sub ochii prea evlavioasei mame a împăratului, a produs o mare emoție în toată creștinătatea. Încurajată de acest prim succes, Elena a căutat și a găsit grota nașterii de la Betleem și locul de pe muntele măslinilor unde Isus a vorbit cu ucenicii săi înainte de înălțarea la cer. Acestor descoperiri a urmat construirea tot atâtor bazilici, dintre care una, cea de pe muntele Măslinilor, a purtat numele de Elena.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Sora Sancja Szymkowiak

S-a născut la 10 iulie 1910. A primit o solidă educație în familie, încât de tânără s-a remarcat printr-o bunătate excepțională și o autentică devoțiune, fascinând prin seninătate și simplitate. Și-a maturizat chemarea sa la sfințenie ca studentă la universitate, iar apoi în cadrul Congregației Fiicelor Mariei Îndurerate (numite Serafitki), în localitatea Poznan. Atentă la nevoile tuturor, în mod deosebit s-a aplecat asupra celor săraci și suferinzi, dedicându-se operelor de caritate în cartierul cel mai sărac al orașului. Supusă voinței lui Dumnezeu, răspândea în jurul ei pace și speranță. Viața sa, marcată de simplitate, a fost încoronată cu dăruirea sa totală în favoarea aproapelui, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. A murit la 29 august 1942.

Traducere de Ovidiu Bișog

("Lumina creștinului", 9/2002)

* * *

Alberto Hurtado

"Sunt bucuros, Doamne"

Din seria primilor sfinți ridicați la cinstea altarelor de papa Benedict al XVI-lea face parte și Alberto Hurtado Cruchaga, preot iezuit din Chile, un "adevărat contemplativ în acțiune".

Papa Benedict al XVI-lea a încheiat Anul Euharistiei și Sinodul Episcopilor și a celebrat Ziua Mondială a Misiunilor canonizând primii cinci sfinți ai pontificatului său duminică, 23 octombrie 2005.

"Sfânt este acela care e atât de fascinat de frumusețea lui Dumnezeu și de adevărul său perfect încât este transformat progresiv", a spus papa în predica sa, rostită în italiană, poloneză, ucraineană și spaniolă. "Pentru această frumusețe și pentru acest adevăr este gata să renunțe la tot, chiar la sine însuși", a spus Sfântul Părinte. "Îi ajunge iubirea lui Dumnezeu, pe care o trăiește în slujirea umilă și dezinteresată a aproapelui, în special a celor care nu sunt în măsură să îl răsplătească".

Între cei cinci sfinți canonizați se află și Alberto Hurtado Cruchaga. S-a născut în Vińa del Mar, Chile, la 22 ianuarie 1901. La vârsta de patru ani a rămas orfan de tată. Din această cauză experimentează din fragedă copilărie ce înseamnă să fii sărac, să nu ai locuință și să depinzi de mila celorlalți. Nu s-a lăsat descurajat de vicisitudinile vieții. Ba mai mult, când a ajuns să studieze la Colegiul Iezuit din Santiago a dobândit un viu interes pentru săraci, alături de care a petrecut mult timp după-amiezile duminicilor în cele mai mizerabile cartiere.

A intrat în noviciatul Societății lui Isus în Chillan la 14 august 1923. A studiat științele umaniste la Cordoba, în Argentina; filozofia și teologia în Spania și Belgia. A fost hirotonit preot în Belgia, la Louvain la 24 august 1933, iar în 1935 a obținut doctoratul în pedagogie și psihologie. Reîntors în Chile în ianuarie 1936, și-a început activitatea de profesor de religie și pedagogie. A condus frecvent zile de reculegere și a oferit îndrumare spirituală la mulți tineri.

În octombrie 1944, în timpul unor zile de reculegere, s-a simțit îndemnat să facă apel la cei care îl ascultau să se gândească la săracii orașului, în special la numeroșii copii ai străzii din Santiago. Această cerere a primit un răspuns prompt și generos. A fost începutul inițiativei pentru care pr. Hurtado este cunoscut în mod special: o formă de activitate caritativă care a asigurat nu numai adăpost, ci și un mediu de familie pentru cei lipsiți de locuință: "El Hogar de Cristo" - Casa lui Cristos. A deschis multe case de acest gen pentru copii, pentru femei și pentru bărbați, în unele case existând centre de reabilitare sau școli de meserii.

O boală oribilă, cancerul pancreatic, l-a adus în scurt timp la sfârșitul vieții sale. În agonia sa era auzit adesea spunând: "Sunt bucuros, Doamne". A murit la 18 august 1952. Apostolatul său a fost o expresie a iubirii personale pentru Cristos. A fost caracterizat de o mare iubire pentru copiii săraci și abandonați, un zel luminat pentru formarea laicilor, și un sentiment viu al dreptății sociale creștine.

Papa afirma despre Alberto Hurtado că a fost "un adevărat contemplativ în acțiune. În iubire și în încredințarea totală voinței lui Dumnezeu a găsit puterea pentru apostolat. A înființat casa lui Cristos pentru cei mai nevoiași și pentru cei fără locuință, oferindu-le un mediu familial plin de căldură umană". La ceremonie s-au aflat peste 7.000 de pelerini din Chile, care, alături de președintele lor, au răspuns cu urale și cântece de fiecare dată când papa menționa numele noului canonizat din țara lor.

Alberto Hurtado Cruchaga a fost beatificat de papa Ioan Paul al II-lea la 16 octombrie 1994, iar apoi canonizat de papa Benedict al XVI-lea, la 23 octombrie 2005.

Prelucrare de Gabriel Trișcă

("Lumina creștinului", 3/2006)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat