Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 20 iulie 2024 

Ilie

profet

Ilie, alături de Elizeu și Samuel, este unul dintre cei mai mari profeți de acțiune (deosebiți de profeții scriitori, ca Isaia, Ieremia, Ezechiel și Daniel, care au lăsat scrieri incluse în canonul Cărților sacre), iar misiunea sa a fost de a îndemna poporul la fidelitate față de singurul Dumnezeu adevărat, fără a se lăsa sedus de influența cultului idolatric și imoral din Canaan. Ilie (al cărui nume înseamnă "Dumnezeul meu este Jahve") s-a născut spre sfârșitul secolului al X-lea înainte de Cristos. Și și-a desfășurat o mare parte din misiunea sa sub regatul fricosului Ahab (873-854), instrument docil în mâinile intrigantei soții Izabela, de origine feniciană, care mai întâi favorizase iar apoi impusese cultul zeului Baal.

Când, în cele din urmă monoteismul părea sufocat, iar majoritatea poporului îmbrățișase idolatria, Ilie s-a prezentat înaintea regelui Ahab pentru a-i anunța, drept pedeapsă, trei ani de secetă. Abătându-se flagelul asupra Palestinei, Ilie s-a întors de la rege și pentru a-i demonstra zădărnicia idolilor a lansat pe muntele Carmel sfidarea contra celor 400 de profeți ai lui Baal. Când s-a aprins în mod miraculos flacăra numai pe altarul înălțat de Ilie, iar apa invocată a căzut pentru a pune capăt secetei, poporul exultând i-a linșat pe preoții idolatri. Ilie a crezut că a ajuns momentul triumfului lui Iahve, și de aceea îi apare cu atât mai amară și mai de neînțeles necesitatea de a se sustrage prin fugă de mânia furioasei Izabela.

Urmărit prin pustiu ca un animal de pradă, energicul și intransigentul profet a părut să aibă un moment de cedare în fața descurajării. Munca sa, însăși viața sa i-au apărut inutile și s-a rugat lui Dumnezeu să taie firul care-l ținea încă legat de pământ. Dar un înger l-a întărit, oferindu-i o turtă coaptă pe vatră și un urcior cu apă; apoi i-a apărut însuși Dumnezeu, redându-i neîmblânzitul curaj de altă dată. Ilie a înțeles că Dumnezeu nu permite triumful binelui prin gesturi spectaculare, dar acționează cu îndelungă răbdare, pentru că el este cel veșnic și domină timpul.

Înspăimântătorul profet, care purta o mantie de piele peste un șorț aspru strâns în jurul șoldurilor, așa cum după opt secole s-a îmbrăcat înainte-mergătorul lui Cristos, Ioan Botezătorul, a cărui prefigurare este, s-a întors cu zel reînnoit în mijlocul poporului lui Dumnezeu, dar nu a asistat la triumful deplin al lui Iahve. Opera de edificare spirituală, începută cu atâta greutate, a fost continuată cu deplin succes de către ucenicul său Elizeu, căruia i-a comunicat chemarea divină pe când se afla la câmp la arat, aruncându-i pe spate mantia sa. Elizeu a fost și unicul martor al sfârșitului misterios al lui Ilie, întâmplat pe la anul 850 înainte de Cristos, pe un car de foc.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat