Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 10 iulie 2024 

Sfinții Cei șapte fii ai sfintei Felicitas

martiri

"În timpurile împăratului Antoniu a izbucnit o revoltă a pontifilor și a fost arestată și ținută în închisoare nobila doamnă Felicitas împreună cu cei șapte fii foarte buni creștini". Astfel, încep Actele martiriului sfintei Felicitas și al celor șapte fii ai săi cu privire la care unii cercetători cred că nu pot să fie considerate autentice, deși sunt foarte vechi. De fapt, este destul de evidentă în acest document inspirația din alte două cazuri răsunătoare de martir colectiv, al unei mame împreună cu cei șapte fii: cel al așa numiților "frați Macabei", despre care vorbește Sfânta Scriptură în capitolul al VII-lea din A doua carte a Macabeilor, și cel al sfintei Sinforosa. Se pare, chiar, că nici nu se poate vorbi de șapte adevărați "frați", deși acest lucru este afirmat chiar și de sfântul Grigore cel Mare: într-adevăr acesta, la cererea sfintei Teodolinda, i-a trimis câteva picături de ulei din candela care ardea alături de mormântul martirei, și pentru că alături era și o pictură murală care o reprezenta pe sfânta Felicitas împreună cu alte șapte figuri, a fost destul de clar pentru marele papă să declare că era vorba despre protagoniștii Actelor martiriului sfintei Felicitas și să identifice cele șapte figuri cu tot atâția fii ai martirei. Iar cu ocazia unei celebrări liturgice în bazilica ridicată pe mormântul sfintei Felicitas de papa Bonifaciu I, același sfânt Grigore cel Mare s-a inspirat în mare măsură din Patimă în omilia sa.

Oricum, este sigur că au fost într-adevăr, în afară de sfânta Felicitas, șapte martiri, ale căror nume sunt amintite de Martirologiul roman împreună cu precizarea felului martiriului: "La Roma (se sărbătorește) patima celor șapte frați sfinți martiri, fii ai sfintei Felicitas martiră, adică Gennar, Felix, Filip, Silvan, Alexandru, Vitale și Marțial, în timpul împăratului Antonin, pe când Publius era prefect al orașului. Dintre ei Gennar, după ce a fost lovit cu vergi și maltratat în închisoare, a fost ucis cu bice prevăzute cu bucăți de plumb; Felix și Filip au fost uciși cu ciomegele; Silvan a fost aruncat într-o prăpastie; Alexandru, Vitale și Marțial au fost pedepsiți prin sentința capitală".

Actele martiriului se încheie prin acest strigăt de triumf: "Astfel, morți în urma diferitelor schingiuiri, au fost cu toții învingători și martiri ai lui Cristos și, triumfând împreună cu mama, s-au înălțat la cer pentru a primi răsplățile pe care le meritaseră. Ei care, din iubire față de Dumnezeu, disprețuiseră amenințările oamenilor, pedepsele și chinurile, au devenit în împărăția cerurilor prieteni ai lui Cristos, care, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, viețuiește și domnește în vecii vecilor. Amin".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat