Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 22 iunie 2024 

Sfântul Paulin de Nola

episcop (comemorare facultativă)

"Inimile dăruite lui Cristos resping muzele și sunt închise față de Apollo", așa scria Paulin maestrului Decimo Magno Ausonio, care îl inițiase în arta retorică și poezie. Paulin fusese un tânăr cu temperament de artist. Se trăgea dintr-o bogată familie patriciană romană (s-a născut în anul 355 la Bordeaux, unde tatăl era funcționar imperial) și, favorizat în cariera politică de prietenii cu persoane sus puse, a devenit consul suffectus, adică substitut, și guvernator al Campaniei. A avut și fericirea de a-l întâlni pe sfântul Ambroziu, episcop de Milano și pe tânărul Augustin de Hippona, cel de către care a fost îndrumat pe drumul convertirii la Cristos. Primind botezul la vârsta de douăzeci și cinci de ani, în timpul unei călătorii în Spania a cunoscut-o și s-a căsătorit cu Therasia.

După moartea prematură a unicului fiu, Celso, amândoi s-au decis să se dedice cu totul ascezei creștine, după modelul vieții monahale la modă în Orient. Astfel, de comun acord, s-au debarasat de imensele bogății pe care le posedau cam peste tot, împărțindu-le săracilor, și s-au retras în Catalonia, pentru a începe o originală experiență ascetică. Paulin avea deja 40 de ani. Cunoscut și admirat în înalta societate, era iubit acum chiar și de către popor, care i-a cerut cu glas tare episcopului de Barcelona să-l sfințească preot.

Paulin a acceptat dar cu clauza de a nu fi încardinat în rândul clerului acelei regiuni. A refuzat și invitația lui Ambrozie, care îl voia la Milano. Paulin dorea mult și mereu idealul monastic al unei vieți evlavioase și solitare. De fapt, s-a dus parcă imediat în Campania, la Nola, unde familia poseda mormântul unui martir, sfântul Felix. A început construirea unui sanctuar, dar s-a preocupat în primul rând să ridice un azil pentru săraci, adaptându-i primul nivel pentru mănăstire, unde s-a retras cu Therasia și câțiva prieteni în "fraternitas monacha", adică în comunitate monastică.

Menținea legătura, prin corespondența epistolară (din care ne-au parvenit 51 de scrisori), cu prieteni și personalități marcante din lumea creștină, printre care chiar sfântul Augustin. Pentru prieteni compunea epitalamuri și poezii de consolare. Dar pentru a pune capăt acelei liniști mistice, în anul 409, a avut parte de alegerea ca episcop de Nola. Se pregăteau pentru Italia ani furtunoși. Genseric trecuse marea în fruntea vandalilor și se grăbea să jefuiască Roma și toate orașele Campaniei. Paulin s-a dovedit un adevărat părinte, preocupat de binele spiritual și material al tuturor. A murit la 76 de ani, în anul 431, la un an după prietenul său, sfântul Augustin.

Sfinții Ioan Fisher și Tomas Morus

cardinal martir și cancelar al Angliei martir

În anul 1935 Pius al XI-lea, canonizându-i în aceeași zi pe acești doi sfinți, care au plătit prin decapitare curajul de a apăra propria credință, i-a menționat ca "două exemple de fidelitate care trebuie propuse creștinilor din timpul nostru". Toporul călăului, care le-a întrerupt viețile în anul 1535, i-a lovit pe mulți alți catolici, vinovați de a nu fi aderat la așa numitul "Act de supremație", prin care, cu un an mai înainte, regele Henric al VIII-lea se proclamase cap al Bisericii naționale engleze, pentru că papa declarase că nu poate să-i aprobe divorțul de prima soție, Ecaterina de Aragon, pentru a se putea căsători cu Anna Bolena. Cei doi sfinți de astăzi sunt victimele cele mai renumite ale pretențiilor inacceptabile ale regelui.

Ioan Fisher, născut la Beverley în anul 1469, și sfințit preot la douăzeci și doi de ani, a fost, la fel ca și prietenul său Thomas Morus, un om de mare cultură. Dar la vasta erudiție, care a făcut din el un adevărat fiu al epocii sale, a unit un mare zel și o totală abnegație în îndeplinirea datoriilor sale de episcop al micii dieceze de Rochester, în scaunul căreia fusese ales în anul 1504, având, în același timp, și sarcina de cancelar al universității din Cambridge. A acceptat cu seninătate condamnarea la moarte, care a fost executată la 22 iunie 1535, la o lună de la avansarea sa la demnitatea de cardinal, prin care Paul al III-lea a voit să-l onoreze pentru fidelitatea și curajul său.

După cincisprezece zile a fost decapitat Thomas Morus, vinovat și el de a nu fi recunoscut regelui pretinsa supremație spirituală. Născut la Londra în anul 1477, în tinerețe Thomas ar fi voit să se consacre cu totul lui Dumnezeu într-o mănăstire certozină; a ales însă cariera juridică, atingând culmea notorietății prin numirea de cancelar al Angliei în anul 1529. Tată a patru copii, a dus întotdeauna o viață exemplară. Se trezea la ora două noaptea pentru a se ruga și a studia până la ora șapte, mergând apoi la sfânta Liturghie. Nici chiar o convocare a regelui nu întrerupea exercițiile sale de pietate. Închis în Turnul din Londra, în așteptarea procesului, care s-a ținut la 1 iulie 1535, a scris Dialogul mângâierii contra suferințelor, una dintre capodoperele limbii engleze.

Curajos și senin, pe eșafod a găsit forța de a glumi cu călăul său: "Ajută-mă să urc; de coborât mă voi îngriji singur". A recitat psalmul "Miserere", și-a legat ochii și și-a plecat capul pe butuc. Capul său a fost expus pe un par, la Podul Londrei, timp de o lună; apoi fiica preferată Margaret a evitat aruncarea lui în fluviu, plătind o mare sumă de răscumpărare. Foarte renumită este Utopia sa. Mai este celebră și o "rugăciune a sa pentru buna dispoziție".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat