Sâmbăta, 15 iunie 2024
Sfântul Vito
Sfântul Vito a fost unul dintre cei mai populari sfinți ai evului mediu. Acest lucru este confirmat și de inserarea sa în grupul restrâns al sfinților ajutători, 14 (sau 15, în funcție de regiune) sfinți, a căror mijlocire era socotită deosebit de eficace, cu ocazia bolilor sau a nevoilor caracteristice. După cum poate este cunoscut, cei 14 sfinți ajutători erau, în ordine alfabetică, Acaciu, Varvara, Blaziu, Ecaterina din Alexandria, Ciriac, Cristofor, Dionisie, Egidiu, Erasm, Eustachius, Gheorghe, Margareta, Pantaleone și Vito. Sfântul Vito era invocat mai ales pentru a îndepărta o boală a sistemului nervos (coreea), letargia și mușcătura animalelor veninoase și turbate.
Figura sfântului Vito a fost învăluită de legendă, care s-a concretizat în fantezista Patimă redactată în secolul al VII-lea, și este acum imposibil să distingem ceea ce este mai ales legendar și ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, chiar dacă este posibil să se atragă atenția asupra unor invenții ce bat la ochi. În acest spirit experții care au redactat calendarul reformat au formulat, în legătură cu 15 iunie, următoarea notă: "Comemorarea sfântului Vito, martir din Lucania, deși veche, este rezervată calendarelor particulare. Modestus și Crescenția însă par să fie persoane fictive, ale căror nume au fost inserate în Calendarul roman în secolul al XI-lea".
Legenda este foarte cunoscută: Vito, sicilian prin naștere, la numai șapte ani era creștin convins și a început să facă diferite minuni. Conducătorul Valerian a poruncit arestarea sa și a încercat, prin lingușeli și amenințări, să-l facă să-și renege credința. Dar nu au folosit la nimic nici chiar pasionatele chemări ale tatălui său, păgân înverșunat. Micul Vito îl avea alături, într-adevăr, ca exemplu de curaj și de fidelitate, pe propriul pedagog, Modestus, și pe doica Crescenția. Cei trei eliberați în mod minunat de către un înger, s-au putut retrage în Lucania, unde au continuat să dea mărturie despre credința lor prin cuvânt și prin minuni. Faima sfântului Vito a ajuns până la urechile lui Dioclețian, al cărui fiu (inventat de Patimă) era bolnav de epilepsie, o boală pe atunci atât de impresionantă.
Sfântul Vito a fost chemat la Roma și l-a vindecat pe cel de o vârstă cu el, iar drept recompensă a fost torturat și aruncat din nou în închisoare. Însă, îngerul l-a eliberat și, în sfârșit, întors în Lucania, Vito a putut da, împreună cu Modestus și Crescenția, mărturia supremă a martiriului. În ciuda podoabei legendare, sfântul Vito, poate nu copil nici atât de mare taumaturg, și astăzi, continuă să stimuleze angajarea creștină a atâtor italieni cu numele de Vito, francezi cu numele de Vite sau Guy și germani cu numele de Veit.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)