Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 8 aprilie 2024 

Sfântul Dionisie

episcop

Se cunosc cel puțin 22 de sfinți (sau fericiți sau venerabili) cu numele de Dionisie și trei sfinte martire Dionisia. La 8 aprilie se amintește sfântul Dionisie, episcop de Corint, al cărui elogiu a fost redactat de sfântul Ieronim și Eusebiu din Cazarea și care a trăit la mijlocul secolului al II-lea. Mai celebri sunt alți omonimi ai săi, ca sfântul Dionisie episcop de Paris, în secolul al III-lea, care a fost decapitat împreună cu Rusticus și Eleuteriu și care este amintit în calendarul reînnoit la 9 octombrie. Pe mormântul său, de pe colina din Montmartre, a fost construită o bazilică, lângă care în anul 630 regele Dagobert a fondat o abație, ai cărei călugări au fost cei mai direcți responsabili ai identificării greșite a martirului și patronului lor cu Dionisie Areopagitul și Dionisie din Alexandria.

Areopagitul, despre care Faptele Apostolilor ne amintesc că a fost unul dintre puținii atenieni, care au primit predica sfântului Paul, este numit autor de opere care vor influența profund cultura medievală (Ierarhia cerească, Teologia mistică, Ierarhia bisericească, Numele divine), care par însă redactate de către un călugăr sirian între anii 480 și 530. Legendară apare și vestea că Areopagitul ar fi observat eclipsa de soare care a însoțit răstignirea lui Cristos și ar fi fost prezent la "adormirea" sfintei Fecioare Maria. Dionisie cel Mare, episcop de Alexandria din anul 247 până în anul 264, a trebuit să se confrunte cu persecuția, dezlănțuită sub Filip Arabul, Deciu și Valerian.

Sub Deciu, el a riscat să nu fie nici arestat, atâta timp cât... a rămas în casa sa. După patru zile de căutări chinuitoare, episcopul era încă fugar chiar în palatul său, unde nimeni nu se gândise să meargă să-l caute. Fiind arestat când în sfârșit s-a decis să fugă, a fost eliberat de o mulțime de cetățeni în sărbătoare, care întrecuseră puțin măsura în ceea ce privește cinstirea zeului vinului, Dionisos.

Ucenic al lui Origene și director al Didascaleion-ului din Alexandria, a fost și un scriitor fecund: ne rămân de la el două scrisori întregi și diferite fragmente din altele privind problemele dogmatico-disciplinare ale pocăinței celor lapși și a repetării botezului ereticilor; a redactat și o Respingere și o Apologie, pentru a clarifica propria gândire despre doctrina trinitară.

În timpurile mai recente, din anul 1402 până în anul 1471, a trăit un alt mare Dionisie, cel din Rijkel, numit Dionisie "Certozinul", a cărui producție literară a fost adunată în nu mai puțin de 42 de volume, dintre care 14 dedicate unui amplu comentariu asupra Bibliei. Fiind declarat venerabil, este sărbătorit la 12 martie.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat