Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 4 aprilie 2024 

Sfântul Isidor

episcop și învățător al Bisericii (comemorare facultativă)

Ultimul dintre părinții latini, sfântul Isidor de Sevilla (560-636) recapitulează în sine toată moștenirea realizărilor doctrinare și culturale, pe care epoca Sfinților Părinți ai Bisericii a transmis-o secolelor viitoare. Scriitor enciclopedic, Isidor a fost foarte citit în evul mediu, mai ales pentru Etimologiile sale, un util "rezumat" al științei antice, ale cărei principale rezultate le-a condensat mai mult prin zel decât prin spirit critic. Acest popularizator foarte dotat al științei antice, care a exercitat asupra întregii culturi medievale o influență considerabilă, era mai ales un episcop plin de zel, preocupat de desăvârșirea culturală și morală a clerului spaniol.

Din acest motiv, a înființat un colegiu bisericesc, prototip al viitoarelor seminarii, dedicând mult timp din laborioasa sa zi de muncă instruirii candidaților la preoție. Sfințenia era la ea acasă în nobila familie, originară din Cartagina, din care s-a născut pe la anul 560 Isidor: trei frați au fost episcopi și sfinți, Leandru, Fulgențiu și Isidor; iar o soră, Florentina, a fost călugăriță și sfântă. Leandru, fratele mai mare, a fost tutore și învățător al lui Isidor, rămas orfan la vârstă tânără.

Viitorul învățător al Bisericii, autor al unei imense mulțimi de cărți, care tratează despre tot ce se știe din punct de vedere uman, de la agronomie la medicină, de la teologie la economia casnică, a fost mai întâi un student nepăsător și puțin dispus să stea aplecat asupra cărților de școală. Asemenea atâtor colegi chiulea de la școală și vagabonda pe la țară. Într-o zi s-a apropiat de o fântână pentru a bea apă și a remarcat urmele profunde săpate de funia fragilă pe piatra dură a colacului fântânii. A înțeles atunci că și perseverența și voința omului pot învinge cele mai grele obstacole ale vieții.

S-a întors cu o iubire reînnoită la cărțile sale și a progresat atât de mult în ceea ce privește studiul, încât a meritat reputația de cel mai înțelept om al timpului său. Fiind cleric la Sevilla, Isidor i-a urmat fratelui Leandru la conducerea episcopală a importantei dieceze. Ca și fratele său, a fost episcopul cel mai popular și mai prestigios din epoca sa, prezidând și importantul Conciliu al IV-lea din Toledo (633). Formându-se prin citirea sfântului Augustin și a sfântului Grigore cel Mare, deși fără a avea vigoarea unui Boețiu sau simțul organizatoric al unui Cassiodor, Isidor împarte cu ei gloria de a fi fost maestrul Europei medievale și primul organizator al culturii creștine. O frumoasă legendă povestește că în prima lună de viață un roi de albine a năvălit asupra leagănului său, a depus pe buzele micului Isidor un pic de miere, ca prevestire a dulcei și substanțioasei învățături, care va izvorî într-o zi de pe acele buze. Înțelepciunea, niciodată separată de o profundă umilință și caritate, i-au meritat titlul de doctor egregius ("învățător strălucit") și aureola de sfânt.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Gaetano Catanoso

Despre fondatorul Congregației Fiicelor Sf. Veronica, Misionare ale Sfintei Fețe, papa Benedict al XVI-lea a afirmat în omilia din cadrul Liturghiei de canonizare a acestuia (23 octombrie 2005) că "Liturghia zilnică și frecventa adorație la preasfântul sacrament au fost inima preoției sale: cu arzătoare și neîntreruptă caritate pastorală el s-a dedicat predicării, catehezei, spovezilor, săracilor, bolnavilor, grijii pentru vocațiile preoțești".

Gaetano Catanoso s-a născut la Chorio di San Lorenzo, în Arhidieceza de Reggio Calabria, la 14 februarie 1879, fiind al treilea dintre cei opt frați. La vârsta de 10 ani, în octombrie 1889 a intrat în Seminarul Arhiepiscopal din Reggio Calabria, însă din motive de sănătate a trebuit să se întoarcă în sânul familiei. De remarcat este faptul că, la vârsta de numai 15 ani, a improvizat o predică în biserica din Chorio ce a atras atenția credincioșilor. Acest fapt a fost o prevestire a viitoarei sale misiuni preoțești.

A fost hirotonit preot la 20 septembrie 1902 prin impunerea mâinilor cardinalului Gennaro Portanova, arhiepiscop de Reggio. A rămas în Seminar timp de doi ani ca prefect de disciplină. În martie 1904 a primit numirea de paroh de Pentidattilo, un sătuc sărac și izolat din regiunea montană Aspromonte. Tânărul paroh a dus o viață austeră, plină de privațiuni, experimentând zilnic, alături de enoriașii săi, prețul sărăciei care favoriza emigrarea și resemnarea.

În 1921 a fost numit paroh la biserica "Sfânta Maria a Purificării" din Reggio Calabria. Aici munca sa pastorală a luat amploare: a reînviat în rândul credincioșilor devoțiunile euharistice și mariane, a făcut cateheze de combatere a injuriilor și blestemelor, a ținut misiuni în timpul Postului Mare și în cadrul Liturghiilor din luna mai. Și-a manifestat constant disponibilitatea de a-și ajuta confrații întru preoție ținând predici sau stând la spovezi.

Deși a devenit în 1930 penitențiarul canonic al catedralei, a găsit timp să repare ofensele aduse Sfintei Fețe a Domnului în suferință prin diverse devoțiuni. Dând dovadă de un zel misionar deosebit, în decembrie 1934 a înființat Congregația "Fiicele Sfintei Veronica, Misionare ale Sfintei Fețe". Prima casă s-a deschis în 1935 la Riparo. În 1957 a început construirea casei mamă. Congregația a primit aprobarea din partea episcopului diecezan la 25 martie 1958. Scopul specific al acestei congregații este de a ridica grădinițe și școli cu formare catehetică în locurile îndepărtate și greu accesibile.

Surorile aveau acest moto: "Noi trebuie să mergem în locurile abandonate, acolo unde alte congregații nu ajung; rolul nostru este acela de a aduna spicele rămase în urma secerătorului".

Gaetano Catanoso dorea ca "surorile din congregație să nu aibă nici casă, nici mobilă, nici grădină; trebuie să fie bogate în sărăcie, fără pretenții, considerându-le pe toate drept dar al Domnului. Le-am luat din popor drept suflete simple și le trimit ca pe niște apostoli ai Domnului, fără a deține ceva, în locurile în care este nevoie".

A murit la Reggio Calabria la 4 aprilie 1963. Moartea sa sfântă și viața eroică au determinat deschiderea procesului de beatificare la 15 decembrie 1981, proclamarea ca venerabil la 3 aprilie 1990 și fericit la 4 mai 1997. Papa Benedict al XVI-lea l-a canonizat la 23 octombrie 2005.

Gabriel Trișcă

("Lumina creștinului", 4/2006)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat