Duminică, 28 aprilie 2024
Sfântul Petru Chanel
preot și martir (comemorare facultativă)
Autuna este o mică "expresie geografică", o minusculă insulă indicată în atlasuri printr-un punctuleț între ecuator și tropicul Capricornului în imensul ocean Pacific, un fragment din insulele Fiji. Astăzi sub stăpânire franceză, obiectiv al turiștilor iubitori de exotic, având populație catolică în mod complet, populație care duce o viață pașnică. Dar acum o sută patruzeci de ani, mai exact la 12 noiembrie 1837, când acolo a debarcat în mod fericit misionarul Petru Chanel, însoțit de un frate laic, insulița, împărțită în două de un munte central și de două triburi aflate mereu în război, nu era un punct de atracție turistic.
Numai curajul și caritatea unui om al lui Dumnezeu puteau alege acel loc cu toate riscurile, pe care le comporta. De fapt aici își va încheia aventura sa de evanghelizare Petru Chanel, ucis cu lovituri de bâtă și de topor la 28 aprilie 1841 de către ginerele șefului de trib, Musumusu, mâniat că printre convertiții la creștinism figurau deja și câțiva membri chiar din familia sa.
Petru Chanel s-a născut în Franța, la Cuet, la 12 iulie 1803. La doisprezece ani, urmând invitația unui paroh zelos, Trompier, a început studiile din seminar, care i-au permis să intre în anul 1824 în seminarul mare din Bourg, unde a primit după trei ani hirotonirea preoțească. Ar fi voit să plece imediat într-o țară de misiuni, dar episcopul său avea extremă nevoie de preoți. A fost vicar la Amberieu și la Gex, legându-se de un grup de preoți diecezani, mariștii, care cultivau în însuși mediul lor parohial idealul misionar, sub conducerea părintelui Colin.
Societatea Mariei, aprobată de Sfântul Scaun în 1836, l-a avut printre primii membri pe părintele Chanel, care, în același an, s-a îmbarcat din Le Havre către Valparaiso, cu destinația Oceania. Când nava a ajuns la Futuna, Petru Chanel a primit invitația de a coborî pe pământ și a rămâne, însoțit de fratele laic Nicețiu, în vârstă de 20 de ani.
A fost o pătrundere lentă și plină de răbdare în lumea mică a acelor oameni atât de diferiți prin obiceiurile vieții și mentalitate. Totuși anunțarea Evangheliei a început să aibă succes în rândul tinerelor generații. Dar acest succes a însemnat, în același timp, reagravarea ostilităților vechilor generații. Tributul de sânge al sfântului Petru Chanel a fost prețul plătit pentru deschiderea, în sfârșit, a porților evanghelizării întregii insule. Noul martir creștin, beatificat la 17 noiembrie 1889 a fost înscris în catalogul sfinților la 12 iunie 1954 și a fost declarat patron al Oceaniei.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)