Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 23 aprilie 2024 

Sfântul Gheorghe

martir (comemorare facultativă)

Dacă despre sfântul Gheorghe am poseda numai Actele martiriului și mai exact Patima sa (considerată apocrifă deja de către Decretul Gelasian din secolul al VI-lea), am putea chiar să ne îndoim de existența sa istorică. Totuși nu se poate șterge cu o trăsătură de peniță o tradiție atât de universală: Biserica din Orient îl numește "marele martir" (megalo-martir) și orice calendar creștin l-a inclus în lista sfinților. Sfântul Gheorghe, pe lângă faptul că a dat nume la orașe și țări, a fost proclamat patron al unui oraș ca Genova, al unor întregi regiuni spaniole, al Portugaliei, Lituaniei, Angliei, prin confirmarea solemnă, pentru aceasta din urmă, a papei Benedict al XIV-lea.

Acest cult extraordinar are origini foarte vechi, deoarece mormântul său de la Lida, din Palestina, unde martirul a fost decapitat la începutul secolului al IV-lea, era ținta pelerinilor deja în epoca cruciadelor, când sultanul Saladin a dispus să se dărâme biserica ridicată în cinstea sa. Imaginea, cunoscută tuturor, a curajosului cavaler care luptă împotriva balaurului, răspândită spre sfârșitul evului mediu, își trage originea de la legenda creată în jurul acestui martir și relatată în diferite moduri de către multe Patimi.

O astfel de legendă povestește că un balaur îngrozitor ar fi ieșit din când în când de pe fundul unui lac și s-ar fi apropiat de zidurile orașului provocând moartea prin suflarea sa pestilențială. Pentru a îndepărta un flagel atât de mare, populațiile locului ofereau monstrului victime tinere, trase la sorți. Într-o zi îi reveni fiicei regelui soarta de a se oferi ca hrană balaurului. Monarhul, care nu putea face nimic, pentru a evita această oribilă soartă a tinerei fiice, a însoțit-o cu lacrimi la țărmul lacului. Prințesa părea sortită în mod iremediabil îngrozitorului scop, când în ajutorul său a alergat un curajos cavaler provenind din Cappadocia, tocmai Gheorghe.

Curajosul războinic și-a scos sabia și l-a ucis pe îngrozitorul balaur ca pe un blând mielușel, pe care tânăra l-a dus cu lanțul în interiorul zidurilor cetății, de data aceasta inofensiv, în uimirea tuturor locuitorilor, care se încuiau în casă înspăimântați. Misteriosul cavaler i-a liniștit, strigându-le că a venit să învingă balaurul în numele lui Cristos, pentru ca să se convertească și să fie botezați. Și gloriosul sfârșit al acestui martir are același caracter de legendă. Fiind condamnat la moarte pentru că a renegat zeii imperiului, călăii au supus trupul său la cele mai îngrozitoare chinuri. Părea făcut din fier. În fața curajului său de neînvins și a credinței sale, s-a convertit însăși soția împăratului. Mulți creștini, fricoși în fața amenințărilor călăilor, au găsit forța de a da mărturie pentru Cristos prin jertfa supremă a vieții lor. În sfârșit și sfântul Gheorghe a plecat capul pe coloană și o sabie ascuțită a pus capăt vieții sale încă tinere.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat