Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 15 aprilie 2024 

Sfântul Benedict Iosif Labre

pelerin

"În această lume toți suntem pelerini în valea de lacrimi: mergem întotdeauna pe calea sigură a religiei, în credință, speranță, dragoste, umilință, rugăciune, răbdare și mortificare creștină, pentru a ajunge în patria noastră, paradisul". Aceasta era una dintre maximele preferate ale sfântului Benedict Iosif Labre, care corespunde foarte bine cu mărturia sa de viață. Dintre cei 35 de ani pe care i-a trăit, cel puțin 13 i-a petrecut ca "pelerin" pe stradă. De aceea a fost definit pe bună dreptate "vagabondul lui Dumnezeu", ori "țiganul lui Cristos", expresii cu mult mai gingașe decât "sfântul păduchilor", așa cum mai este numit.

Benedict Iosif Labre s-a născut la Amettes, lângă Arras, la 26 martie 1748, primul dintre cei 15 fii ai unor modești agricultori. A făcut un oarecare studiu la școala din sat și a învățat noțiuni elementare de latină, de la un unchi din partea mamei. Înclinat mai mult spre viața contemplativă decât spre preoție, a cerut în zadar de la părinți permisiunea de a se face trapist. Abia la optsprezece ani a putut face cererea de a intra la mănăstirea certozină a sfintei Aldegonda, dar părerea călugărilor a fost contrară. Același refuz l-a primit și de la cistercinii din Montagne, din Normandia, unde a ajuns după ce a parcurs pe jos 60 de leghe în plină iarnă. Șederea sa în mănăstirea cisterciană de la Neuville a durat numai șase săptămâni, și ceva mai mult a rămas în abația cisterciană din Sept-Fons, ale cărei tunică și scapular de novice însă le-a purtat toată viața.

La 22 de ani a luat marea decizie: mănăstirea sa va fi strada, și mai precis străzile Romei. În sacul de sărman pelerin purta toate comorile sale: Noul Testament, Imitațiunea lui Cristos și Breviarul, pe care îl recita în fiecare zi; la piept purta un crucifix, la gât o coroană și în mâini un rozariu. Mânca doar un codru de pâine și câteva ierburi; nu cerea de pomană și, dacă primea ceva, se grăbea s-o împartă cu alți săraci, chiar cu riscul ca donatorul, observând în aceasta un gest de nemulțumire, ar fi continuat după oferirea monedei cu o ploaie de lovituri de băț (după cum efectiv s-a întâmplat într-o zi). Noaptea se odihnea printre ruinele din Colosseum, iar zilele și le petrecea prin rugăciune contemplativă și prin pelerinaje la diferite sanctuare: unul dintre cele mai dragi inimii sale fiind cel de la Loreto.

A murit istovit de oboseală și de absolută lipsă de igienă la 16 aprilie 1783, în magazia măcelarului Zaccarelli, aproape de biserica "Santa Maria dei Monti", unde a fost înmormântat cu participarea unei mari mulțimi de oameni. A fost canonizat în 1881 de către Leon al XIII-lea.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat