Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 6 martie 2024 

Sfânta Roza de Viterbo

fecioară

Biografii tinerei de optsprezece ani, sfânta Roza, născută la Viterbo în anul 1234, din părinți de condiție modestă, insistă asupra temelor dragi devoțiunii populare, asupra minunilor făcute de ea deja de la vârsta de trei ani, înviind pe o mătușă după mamă, transformând pâinile în trandafiri, refăcând o cană spartă de la fântână, și asupra activității sale de mică predicatoare, atât de mică, încât trebuia să se cațăre de stâlpii piețelor. Relatările acestor minuni sunt conținute într-o biografie, numită Vita II, din anul 1457, care este foarte indulgentă în ceea ce privește elementul miraculos.

Mai demn de crezut este însă fragmentul Vita I, un document de epocă, din care aflăm că - între noaptea unei zile de joi (a anului 1244 sau 1250) și preajunul sărbătorii sfântul Nicolae, a anului în care a murit împăratul Frederic al II-lea (1250) - Roza a avut o viziune care a determinat intrarea sa în al treilea ordin franciscan. I-au apărut mai întâi suflete ale unor decedați iar apoi Sfânta Fecioară, care a invitat-o să meargă repede la doamna Zita, superioara locală a celui de-al treilea ordin, care trebuia să o facă să îmbrace haina terțiară și să o însoțească în vizita sa la trei biserici, ca semn al consacrării lui Dumnezeu.

Acea zi a însemnat pentru Roza punerea în mișcare pentru "predică" sau mai exact pentru îndemnurile pe care tânăra le adresa concetățenilor săi, pentru a-i rechema la obligația pocăinței și a fidelității față de Cristos și față de Biserică, a cărei unitate era tulburată de răspândirea ereziilor paterinilor și catarilor, precum și de sângeroasele încăierări dintre cetățeni. Îndemnurile Rozei au fost interpretate în sens politic și ca opoziție deschisă față de împăratul Frederic al II-lea, fapt pentru care șeful juridic și militar pe nume Mainetto di Bovolo a trimis în exil toată familia Rozei.

Condamnarea la domiciliul forțat de la Soriano sul Cimino, dezagreabil pentru anotimpul iernii, pare să fi durat puține săptămâni, datorită morții neprevăzute a împăratului, prevestită de Roza. Pe drumul întoarcerii la Vitorchiano, tânăra a obținut vindecarea unei oarbe cu numele de Delicata și convertirea unei eretice recalcitrante, supunându-se probei "judecății lui Dumnezeu". Întoarsă la Viterbo, Roza a cerut în zadar să fie admisă printre surorile de clauzură ale ordinului fondat de Clara de Assisi.

Nu se știe nimic despre moartea sa, care a avut loc la vârsta de optsprezece ani. Trupul său a fost așezat fără sicriu sub pardoseala bisericii "Santa Maria del Poggio" și a rămas acolo timp de optsprezece luni. La prima recunoaștere a fost găsit intact și s-a păstrat așa de-a lungul secolelor, rămânând înnegrit dar nu ars după un incendiu care i-a ars sicriul. Minunile răspândite în jurul numelui de Roza i-au decis de fapt titlul de sfântă, chiar dacă nu a avut loc vreodată canonizarea sa oficială.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat