Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 30 martie 2024 

Sfântul Ioan Climac

abate

Supranumele de Climac derivă din celebrul tratat de ascetică scris de Ioan la invitația abatelui mănăstirii de la Raithu, Scara Paradisului (din grecescul climax, "scară"). Biograful său, călugărul Daniel de la mănăstirea de la Raithu la sud-vest de Sinai, scrie că Ioan, născut în Palestina, la vârsta de șaisprezece ani a părăsit țara natală pentru a se retrage într-o mănăstire de pe muntele Sinai, unde, după patru ani, a primit tonsura monahală. A petrecut nouăsprezece ani în comunitate, sub conducerea unui sfânt bătrân, numit Martiriu.

Murind maestrul, Ioan s-a retras într-o chilie solitară pe muntele Sinai, la câteva leghe de mănăstire, unde cobora sâmbăta și duminica pentru a participa la celebrările liturgice împreună cu confrații. Trăia din munca propriilor mâini. În chilia simplă erau o cruce mare din lemn, o masă și o bancă ce servea drept scaun și pat. Singura sa bogăție erau cărțile Scripturii și operele Sfinților Părinților Bisericii, printre care Regula Pastoralis, a sfântului Grigore cel Mare, tradusă în greacă pe la anul 600, de către un patriarh din Antiohia.

Referirea la această operă nu este întâmplătoare. Dependența Scării Paradisului de Regula Pastoralis este evidentă, dar atâta timp a fost de-a dreptul inexplicabilă, pentru că învățații susțineau în unanimitate că sfântul Ioan Climac ar fi trăit în secolul al V-lea; apoi descoperirea noilor documente a permis stabilirea datei morții sale, întâmplată în anul 649, clarificând, în același timp, influența sfântului Grigore cel Mare asupra doctrinei ascetice a anahoretului din Sinai, în special în epilog, care are ca titlu "Liber ad Pastorem" unde sunt rezumate datoriile abaților și ale tuturor celor care conduc o comunitate religioasă. Ioan Climac a scris această clară sinteză a doctrinei spirituale în anii succesivi experienței sale de anahoret, când a fost luat din preferata singurătate pentru a fi pus în fruntea mănăstirii de pe muntele Sinai.

Anahoretul în vârstă de șaizeci de ani a primit, din ascultare, invitația de a transcrie rezultatul lungilor sale meditații privind practicarea virtuților creștine. A apărut astfel unul dintre cele mai citite tratate de teologie ascetică. Încă de la prima publicare, a avut o răspândire foarte mare. Scara sa este făcută din treizeci de trepte, adică treizeci de capitole, corespunzând anilor vieții lui Isus, și dezvoltă, în trei părți, drumul sau progresul sufletului spre perfecțiune, pornind de la renunțarea la lume pentru a ajunge prin lupta contra viciilor și dobândirea virtuților la culmea perfecțiunii interioare, constituită de unirea cu Dumnezeu prin caritate.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat