Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 29 martie 2024 

Sfântul Secundus

martir

Po, spune o zicală, este fluviul cel mai lung și cel mai scurt din Italia. Prin prima afirmație se referă la lungimea sa de la izvor la vărsare, 652 de km, în timp ce prin a doua se evidențiază numele de doar două litere. Deși alternează două perioade de plinătate cu două perioade de scădere, Po are întotdeauna un aspect impunător prin cei 1.500 de metri cubi ai săi de apă transportați pe secundă. Aceste amănunte își au semnificația lor în profilul sfântului Secundus din Asti: unul dintre episoadele caracteristice ale vieții sale este tocmai vadul fluviului Po, în șa pe calul recalcitrant. Sfântul Secundus este foarte popular în Italia nord-vestică, fiind patronul de la Asti și Ventimiglia.

Informațiile pe care le avem despre el sunt însă în mare parte legendare: cele mai vechi, verificabile din punct de vedere istoric, urcă până la jumătatea secolului al IX-lea, când se vorbește despre o biserică în cinstea sa. Legenda povestește că Secundus era un tânăr de familie nobilă, păgân, care admirând eroismul atâtor martiri creștini, mergea să-i viziteze în închisorile din Asti. Aici sfântul Caloger din Brescia, despre care nu posedăm date istorice sigure, a avut ocazia de a-i vorbi îndelung cu privire la mesajul creștin. După câtva timp, Secundus, care era prieten al lui Saprițiu, prefectul roman al orașului (după cum se știe, Asti, cu numele de Asta, era o veche colonie romană), s-a dus cu el la Tortona (și ea devenită colonie romană, cu numele Dertona, în anul 148 î.C.). La Tortona se afla de fapt în așteptarea procesului Marcian (sau Marțian), pe care o tradiție posterioară l-a considerat episcop, ba chiar protoepiscop de Tortona, martirizat sub Adrian, la începutul secolului al II-lea.

Mărturia sfântului Marcian l-a făcut pe sfântul Secundus să mai facă un pas pe calea convertirii, care a ajuns la desăvârșire cu ocazia unei călătorii la Milano, unde s-a putut întâlni cu sfinții Faustin și Giovita de Brescia (despre ei vezi informații la 15 februarie). Legenda spune: "Secundus s-a dus la Milano, iar îngerul lui Dumnezeu i-a adus la el, în afara orașului, pe sfinții Faustin și Jovita, care erau ținuți închiși în închisoare, și a primit de la ei botezul, apa fiind dată de către un nor. Și iată veni deodată din cer un porumbel, aducând trupul și sângele Domnului, pe care l-a dat lui Faustin și Jovitei. Dar Faustin i-a dat trupul și sângele Domnului lui Secundus, care trebuia să le ducă sfântul Marcian". Saprițiu, aflând despre convertirea prietenului, a încercat în zadar să-l facă să renunțe, a făcut să fie și torturat și în sfârșit a poruncit decapitarea, executată la 30 martie, probabil în anul 119.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat