Joi, 14 martie 2024
Sfânta Matilda
regină
Epoca Ottonilor, deschisă cu succesiunea la tron a lui Henric I, soțul sfintei Matilda, în anul 919, înseamnă culmea istoriei germane medievale. Salvând Europa de invazia ungurilor, normalizând situația italiană și exercitând supremația asupra Franței, Germania s-a găsit în poziția de națiune-ghid a Europei. Înainte de a muri, în anul 936, regele Henric l-a desemnat ca succesor pe fiul său Otto. Regina, care susținea candidatura unui alt fiu, Henric, a fost constrânsă să se retragă în convent, iar bunurile dotale i-au fost confiscate sub pretextul că era prea risipitoare în privința operelor de caritate. În multe imagini sfânta Matilda este reprezentată cu macheta unei biserici în mână și o pungă de bani. Din acea pungă ieșeau ca niște mici râuri monedele pe care generoasa regină le împărțea zilnic săracilor, pe care ea mergea să-i viziteze pe ascuns în cocioabele cele mai părăsite.
S-a folosit bine de bogatul patrimoniu, alinând suferințe, ajutându-i pe săraci și fondând diferite mănăstiri, având alături școli populare. Ea însăși, care nu știa să citească și să scrie, ca și împăratul Carol cel Mare un secol mai înainte, a voit să le dea supușilor săi exemplu, șezând pe băncile școlii, pentru a silabisi împreună cu micii elevi în cadrul pregătirilor la abecedar. Matilda era născută în anul 895 din contele Dietrich de Westfalia și a fost crescută de către bunică, numită și ea Matilda, superioara conventului din Herford. La paisprezece ani, când s-a căsătorit cu Henric, duce de Saxonia și apoi rege al Germaniei, nu era imatură pentru înalta datorie ce-i revenea. Inteligentă și activă, s-a arătat vrednică să stea alături de bătăiosul suveran, angajându-se prin armele carității pentru corijarea nedreptăților și a îmblânzi printr-un tact foarte uman asprimile certurilor dinastice, mai întâi alături de soț, apoi de fiii Otto și Henric.
În însăși predilecția sa față de acesta din urmă a arătat că dă mai multă atenție motivațiilor inimii decât celor de stat. S-a străduit atât de mult, încât în anul 947 a obținut împăcarea definitivă a celor doi frați: cu acea ocazie regele Otto i-a acordat fratelui său Henric ducatul de Bavaria. În anul 962 Otto a fost încoronat împărat la Roma, iar Matilda, după ce și-a luat rămas bun de la fiul rege și de la un alt fiu Bruno, numit sfântul, devenit arhiepiscop de Köln, a mers să se închidă mai întâi în conventul din Nordhausen, apoi la Quedlinburg, unde a murit la 14 martie 968 și a fost înmormântată alături de soț. Deja în scrierile epocii ea este numită în repetate rânduri sfântă, "femeie de o pietate admirabilă, ideal al reginei creștine".
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)