Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 3 februarie 2024 

Sfinții Blaziu și Ansgariu (Oscar)

martir și episcopi (comemorare facultativă)

Sfântul Blaziu, episcop de Sebaste, în Armenia, personaj puțin nesigur din punct de vedere istoric, se bucură totuși de o largă popularitate datorită unei minuni atribuite lui, care a perpetuat bine cunoscuta binecuvântare împotriva bolilor de gât. Într-adevăr, citim în a sa Passio că, în timp ce era condus la locul supliciului, o femeie și-a făcut cale prin mulțimea de curioși și l-a depus la picioarele sfântului episcop pe fiul ei care era gata să moară, fiind sufocat de un os de pește rămas în gât. Sfântul Blaziu și-a pus mâinile pe capul copilului și s-a recules în rugăciune. După un moment băiatul era salvat. Acest episod i-a adus faima de taumaturg de-a lungul veacurilor și în special cea de vindecare a bolilor de gât.

Grație acestei răspândite tradiții noul calendar liturgic a păstrat comemorarea sfântului în această zi, chiar dacă, așa cum s-a spus, este vorba de un personaj incert din punct de vedere istoric. Sfântul Blaziu a fost episcop de Sebaste la începutul secolului al IV-lea și a suferit persecuția lui Liciniu, colegul împăratului Constantin. Poate fi considerat așadar unul dintre ultimii martiri creștini. Era anul 316. Se pare că sfântul Blaziu, ascultând sfatul evanghelic, s-a sustras persecuției refugiindu-se într-o grotă.

Legenda, ca de obicei, abundă de amănunte nostime și ni-l prezintă pe bătrânul episcop înconjurat de animalele pădurii care îl vizitează, aducându-i hrana; cu toate acestea, după vânat nu rareori găsești și vânători. Astfel sfântul episcop este descoperit, legat ca un tâlhar și dus în închisorile citadine. În ciuda minunilor pe care sfântul Blaziu le făcea între zidurile închisorii, a fost adus la judecată și, la refuzul său de a se lepăda de Cristos și a sacrifica zeilor, trupul i-a fost sfâșiat cu pieptenii de scărmănat lână. Istovit cu trupul, dar nu cu sufletul, neînfricatul martir a avut forța de a suporta alte trei chinuri îngrozitoare, după care i s-a tăiat capul cu sabia.

În această zi noul calendar amintește și un alt episcop, sfântul Ansgar (sau Oscar), care a trăit în secolul al IX-lea și este supranumit apostolul Europei de Nord. Călugăr benedictin la Corbie, după convertirea lui Harald, regele Danemarcei, Ansgariu a plecat în anul 826 în Danemarca și Suedia pentru a predica acolo evanghelia. A fost primul episcop de Hamburg și arhiepiscop legat pentru peninsula Scandinavică. Opera sa misionară a dus la convertirea a însuși regele Suediei, Olaf. Sfântul a murit la 3 februarie 865, la capătul unei vieți nu prea lungi, dar intens trăite pentru anunțarea evangheliei.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat