Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 26 februarie 2024 

Sfântul Alexandru

patriarh

Printre numeroșii sfinți cu acest nume, patriarhul Alexandru, născut în jurul anului 250, merită un loc de prim rang în lista marilor campioni ai credinței, fiind unul dintre protagoniștii în lupta contra ereziei ariene. Om de profundă cultură unită cu zel și bunătate, Alexandru a fost ales în anul 313 pentru importantul scaun patriarhal din Alexandria Egiptului. Se pare că însuși Arius, sfințit preot de către predecesorul sfântului Achilla (decedat în anul 312) poate după indicarea lui Alexandru, a fost printre promotorii alegerii sale.

Patriarhul, în vârstă de șaizeci de ani, a avut ca principală grijă formarea și alegerea clericilor dintre oamenii cu o virtute probată și a început construirea bisericii "Sfântul Theonas", cea mai mare din oraș. Dar numele său va rămâne legat de edificarea acelui mare bastion al dreptei credințe, construit din inițiativa sa, la primul conciliu ecumenic de la Niceea, împotriva răspândirii unei serii de erezii propagate de către unul dintre preoții săi, Arius, un adevărat precursor al metodelor publicitare moderne. Pentru a răspândi teoriile sale (necomunicarea lui Dumnezeu cu creaturile, poziția subordonată și intermediară a lui Cristos între Dumnezeu și lume, deci negarea consubstanțialității Fiului cu Tatăl). Arius a recurs într-adevăr până și la cântece, pe care poporul le cânta fără a-și da seama de erorile doctrinare care se ascundeau în ele. Alexandru a încercat să-l readucă la staul cu bunătate și în mod părintesc, dar, văzând inutilă orice încercare, sfântul patriarh a convocat un sinod al episcopilor, în timpul căruia tezele lui Arius au fost examinate și respinse. Arius nu s-a supus și a reapărut în Palestina, unde a reușit să fie primit ca persecutat și a încercat să-l discrediteze pe Alexandru. În controversă s-a implicat însuși împăratul Constantin, care, nefiind expert în probleme teologice, a sfârșit prin a da o lovitură butoiului și una cercului: Alexandru și Arius au primit în măsură egală chemări severe la ordine. Disputa nu se putea sfârși astfel și atunci Constantin a convocat conciliul de la Niceea Bitiniei, la aceleași insistențe ale lui Alexandru.

La această primă mare întrunire ecumenică îl găsim alături de bătrânul și bolnavul Alexandru pe bătăiosul său diacon Atanasiu, care îi va urma în scaunul episcopal și va duce până la capăt lupta împotriva ereziei ariene. Alexandru a fost primit în mod triumfal la întoarcerea sa în Alexandria, unde a reluat munca pentru vindecarea rănilor pricinuite de schismă. Moartea l-a surprins cinci luni mai târziu. Data este nesigură; 26 februarie 328 este susținută de majoritatea mărturiilor.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Paula Montal Fornés (1799-1889) s-a născut într-o familie de meșteșugari în Arenys de Mar, Barcelona, Spania, la 11 octombrie 1799. După ce tatăl ei a murit când ea avea 10 ani, a început să lucreze ca și croitoreasă și dantelăreasă, fiind în același timp implicată în parohie în catehizarea tineretului. În 1829 ea a fondat Institutul Fiicelor Mariei, deschizând o școală de fete în Figueras, în nordul Catalaniei. Încă șapte așezăminte s-au înființat înainte de moartea ei, la Olesa de Montserrat, Barcelona, la 26 februarie 1889. În momentul morții ei, 308 călugărițe și 38 de novice trăiau după idealul ei spiritual și educațional, care se ocupau de educația a 3.464 de fete în 19 școli aflate pe teritoriul Spaniei.

("Lumina creștinului", 1/2002)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat