Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 25 februarie 2024 

Sfântul Tarasiu

patriarh

Pentru noi care trăim în "civilizația imaginilor", numită astfel datorită prezenței masive a instrumentelor audiovizuale, în special cinematograful și televiziunea, va putea fi probabil stimulatoare amintirea unui personaj care s-a zbătut cu străduință pentru "imagini", chiar dacă aceasta nu a fost gloria sa principală, iar imaginile pentru care s-a bătut erau mult mai "sacre" decât cele propuse de societatea noastră consumistă.

Polemica privind cultul icoanelor, așa zisa luptă iconoclastă, a avut printre protagoniștii săi pe împărații bizantini Leon al III-lea Isauricul, Constantin al V-lea Copronimul și Leon al IV-lea Khazaras pe de o parte, pe sfântul Ioan Damaschinul și pe patriarhii Gherman de Constantinopol și Tarasiu pe de altă parte. În realitate, alături de un conflict ideal, care se orienta asupra dreptei credințe, asupra legitimității depășirii creștine a interdicției iudaice de a-l reprezenta pe Dumnezeu și "lumea cerească", istoricii scot în evidență că erau în joc și probleme cu caracter politic sau chiar economic: apărătorii constituiți ai imaginilor erau, de fapt, călugării, singurii adevărați oponenți ai supraputerii imperiale și puternici din punct de vedere economic. Dar Tarasiu, cum spuneam, merită încă alte glorii. Din familie nobilă, a fost investit cu demnitatea de senator și șef al cancelariei imperiale.

Deși era simplu laic, prin desemnarea ca urmaș al defunctului patriarh Paul, este ales să primească o dificilă moștenire, pe care a acceptat-o cu condiția ca împărăteasa Irene și senatul să se angajeze că vor fi de acord privind convocarea unui conciliu, deoarece el considera că numai astfel ar fi fost posibil să se restabilească ortodoxia și pacea bisericească. Acest lucru s-a întâmplat, nu fără dificultăți, în Conciliul de la Niceea din anul 787. Tarasiu s-a arătat apoi un strașnic apărător al moralei creștine și în special al Căsătoriei, opunându-se cu hotărâre însuși împăratului Constantin al VI-lea, care pretindea de la el sentința de divorț, pentru a putea încheia altă căsătorie. Tarasiu a avut în sfârșit o devoțiune fervoroasă față de sfânta Fecioară, pe care, într-o rugăciune a sa, o saluta astfel: "Bucură-te, o mijlocitoare a tot ceea ce este sub cer; bucură-te, restauratoarea întregului univers; bucură-te, o plină de har, Domnul este cu tine, el care era mai înainte de tine și s-a născut din tine, pentru a trăi cu noi". Sfântul Tarasiu a murit în vârstă de 76 de ani, în anul 806 și a fost înmormântat în sanctuarul "Tuturor martirilor", al mănăstirii întemeiate de el în zona Bosforului.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat