Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 18 februarie 2024 

Sfântul Simeon

episcop și martir

Prima comunitate creștină, formată la Ierusalim, a oferit imaginea unei fraternități integrale, după porunca iubirii reciproce predicate de Isus: "Iubiți-vă unii pe alții, după cum eu v-am iubit". Orice bun este pus în comun, cei bogați și cei săraci stau la aceeași masă, împărțind hrana comună. Chiar dacă această generoasă înstrăinare s-ar fi demonstrat imprudentă, ea caracterizează foarte bine climatul de iubire și sfințenie în care trăiau primii creștini, în mod special în Biserica din Ierusalim, unde primului episcop, sfântul Iacob cel Mic, pe la anul 62 i-a urmat Simeon, ultimul dintre cei înrudiți îndeaproape cu Isus, care erau numiți "frații Domnului".

Sfântul episcop, pe care îl cinstim astăzi, a avut soarta de a vedea săvârșită distrugerea Ierusalimului, prezisă de Isus. Acea comunitate creștină mică, amintindu-și de avertismentul lui Cristos, a avut timpul să se sustragă de la tragica soartă pe care a avut-o orașul, în care romanii nu au lăsat "piatră peste piatră". Trecând furtuna, vigilentul păstor a putut readuce mica turmă în casele deja distruse și să înceapă cu ei reconstrucția materială și spirituală a Bisericii mamă a tuturor Bisericilor, făcând multe convertiri printre evrei, pe care împlinirea profeției lui Cristos i-a determinat să mediteze asupra mesajului evanghelic, respins mai întâi.

Simeon a trăit mult. A rămas într-adevăr în fruntea creștinilor din Ierusalim timp de peste patruzeci de ani, iar când și-a dat mărturia prin sânge pentru Cristos, în timpul celei de-a doua mari persecuții dezlănțuite în tot Imperiul Roman, depășise se pare cu patru lustri pragul de o sută de ani. După prima persecuție, care a lovit numai comunitatea din Roma, acuzată pe nedrept de Nero pentru durerosul incendiu al orașului din anul 64, a fost o perioadă de relativă pace. O scurtă zvâcnire persecutoare a avut loc sub împăratul Domițian, care a trimis la moarte unii creștini ai aristocrației romane, în care a început să pătrundă credința creștină. Apoi, persecuția a izbucnit sub împăratul Traian și s-a extins în toate provinciile imperiului, chiar dacă scopul persecuției nu era acela de a-l pedepsi cu moartea pe creștin, dar de a-l face să retracteze.

Tăria admirabilă cu care creștinii au refuzat această retractare constituie o pagină glorioasă în istoria Bisericii. Tocmai sub împăratul Traian venerabilul episcop de Ierusalim, "fratele lui Cristos", a împărtășit cu Cristos supliciul crucii.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat