Marți, 13 februarie 2024
(și din 14) Sfinții Benignus și Valentin
martiri
Dintre cei 18 sfinți cu numele de Benignus, martirul comemorat astăzi aparține mulțimii incomensurabile de victime ale ultimei crunte persecuții anticreștine a lui Dioclețian și Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Foarte puține sunt datele despre acest sfânt, care s-a născut și a trăit la Todi, unde a fost hirotonit preot datorită bunătății și corectitudinii sale. A înfruntat în mod curajos tortura și moartea, iar trupul său, dus de mâini evlavioase, a fost înmormântat de-a lungul străzii ce ducea de la Todi spre Vicus Martis, într-o localitate care a luat numele său și unde, mai târziu, s-a ridicat o mănăstire benedictină.
În anul 1904, rămășițele pământești au fost așezate în altarul mare al bisericii "Sfântul Silvestru", închise într-o prețioasă urnă de argint, datată din anul 1679. Deși cultul său nu este prea răspândit, amintirea sfântului Benignus de Todi a fost constantă, cel puțin în biserica tudertină. Dintre ceilalți sfinți cu acest nume, trei au fost episcopi (cei mai vestiți sunt episcopul irlandez de Armagh și al XX-lea episcop de Milano), șase martiri, șase călugări, un preot scoțian și un eremit.
Martirul, ba chiar cei doi martiri cu numele de Valentin, care au trăit amândoi în secolul al III-lea și sunt comemorați la 14 februarie, au dat numele unei tradiții simpatice, mai ale în țările anglosaxone: pentru că în evul mediu se considera că în această zi păsările, simțind aerul călduț de primăvară, începeau să-și facă cuibul, s-a spus că sărbătoarea sfântului Valentin însemna trezirea anuală a vieții și deci iubirea. De aceea sfântul Valentin devine patronul logodnicilor. Dar care Valentin? Preotul roman care a suferit martiriul în anul 286 sau episcopul de Terni, care a avut aceeași glorioasă soartă cinci ani mai târziu?
Primul este prezentat chiar ca prieten al împăratului Claudiu Goticul și de el însuși interogat. Răspunsurile sale clare l-au impresionat pe împărat, care adresându-se publicului prezent a exclamat: "Ascultați învățătura înțeleaptă a acestui om!". Dar este oricum trimis la chinuri, pentru că între timp reușise să-l convertească pe însuși prefectul Asteriu și toată familia sa. Martirul a fost înmormântat într-un loc situat de-a lungul căii Flaminia, unde s-a ridicat o biserică dedicată lui.
Al doilea Valentin, episcop de Terni, în timpul unei șederi la Roma, a convertit un renumit filozof, Craton, și trei tineri ucenici de-ai lui atenieni, expunându-se prin zelul său denunțării ușoare a păgânilor. Episcopul a fost dus la tribunal și condamnat la decapitare. Cei trei tineri de curând convertiți i-au luat atunci trupul la Terni, unde a fost primit cu mare cinste de către înfloritoarea comunitate creștină.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)