Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 17 decembrie 2024 

Sfântul Lazăr din Betania

Lazăr din Betania, în Iudeea, fratele Martei și al Mariei, datorează prieteniei lui Isus nu numai răsunătoarea înviere din mormânt, dar și cultul prin care Biserica l-a cinstit de-a lungul veacurilor. În ospitaliera sa casă, situată la trei mile de Ierusalim, Isus făcea scurte pauze pentru odihnă susținută de atențiile grijulii ale Martei și Mariei și de sincera și credincioasa prietenie a stăpânului casei. În amintirea acestei predilecții a Mântuitorului, în fiecare an (se cunoaște acest lucru deja în secolul al IV-lea) creștinii din Ierusalim mergeau în ajunul Floriilor în procesiune în Betania și la mormântul lui Lazăr diaconul citea Evanghelia după Ioan care povestește cu multe amănunte învierea lui Lazăr.

Într-adevăr Ioan este singurul evanghelist care relatează minunea. Povestirea, cu o neobișnuită abundență de amănunte, constituie unul dintre punctele importante ale celei de-a patra Evanghelii, pentru că învierea lui Lazăr asumă, dincolo de faptul istoric, valoarea de simbol și de profeție, ca prefigurare a învierii lui Cristos. Casa din Betania și mormântul au fost loc de pelerinaje deja în prima epocă a creștinismului, după cum relatează însuși sfântul Ieronim. Mai târziu, pelerinii medievali ne informează că alături de mormântul lui Lazăr se ridicase o mănăstire al cărei binefăcător era Carol cel Mare. Dar Lazăr a avut totuși privilegiul a două morminte murind de două ori.

Primul mormânt, din care a fost scos și înviat de iubirea lui Cristos ("Vezi cât de mult îl iubea" au exclamat iudeii văzând pe fața lui Isus o lacrimă de emoție) a rămas gol, așa încât o veche tradiție orientală îl consideră pe Lazăr episcop și martir în Cipru. Vestea, din secolul al VI-lea, a căpătat consistență în 900 când împăratul Leon al VI-lea Filozoful a dispus transportarea moaștelor lui Lazăr de la Kition din Cipru la Constantinopol, împreună cu cele ale Mariei Magdalena, găsite la Efes. Fresce vechi descoperite pe insulă par să confirme prezența lui Lazăr în Cipru. Cu totul legendară este însă relatarea potrivit căreia Lazăr și cele două surori ar fi fost aruncați într-o barcă fără vâsle și fără timonă și lăsați în voia valurilor, care ar fi dus ambarcațiunea pe coastele din Provence.

Ales episcop de Marsilia, Lazăr ar fi dobândit ramura de palmier a martiriului în epoca împăratului Nero. "Lazaretele", ospiciile pentru sărmanii respinși, spitalele, au apărut foarte adesea sub semnul protecției sfântului Lazăr, confundându-l pe Lazăr din parabola bogatului petrecăreț cu fratele Martei și Mariei, "acela pe care Isus l-a înviat".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat