Sâmbăta, 2 noiembrie 2024
Pomenirea tuturor credincioșilor răposați
Celor care au murit "cu semnul credinței" Biserica le rezervă un loc important în liturgie: aici intră amintirea zilnică la sfânta Liturghie, prin "memento" pentru cei răposați, și la Oficiul divin prin scurta rugăciune "Fidelium animae", dar mai ales sărbătoarea de astăzi în care fiecare preot poate celebra trei sfinte Liturghii spre pomenirea sufletelor celor răposați. Pomenirea răposaților, datorată inițiativei abatelui de la Cluny, sfântul Odilon, în 998, nu era cu totul nouă în Biserică, deoarece, oriunde se celebra sărbătoarea tuturor sfinților, ziua următoare era dedicată pomenirii tuturor răposaților. Dar faptul că o mie de mănăstiri benedictine depindeau de Cluny a favorizat marea răspândire a comemorării în multe părți ale Europei de nord. Apoi și la Roma, în 1311, a fost stabilită în mod oficial comemorarea răposaților.
Privilegiul celor trei sfinte Liturghii la 2 noiembrie, acordat doar Spaniei în 1748, a fost extins la Biserica Universală de către Benedict al XV-lea în 1915. S-a voit astfel să se sublinieze un mare adevăr, care își are fundamentul în Revelație: existența Bisericii purificatoare, aflată într-un stadiu intermediar între Biserica triumfătoare și cea luptătoare. Stadiu intermediar dar temporar, "unde sufletul uman se purifică și devine vrednic de a urca în cer", conform eficacei imagini dantești. În prima scrisoare către corinteni, sfântul Paul folosește imaginea unui edificiu în construcție.
Predicatorii sunt muncitorii care zidesc pe temeliile puse de primii trimiși ai lui Cristos, apostolii. Există unii care fac o muncă îngrijită și opera lor se prezintă lipsită de defecte; alții însă pe lângă materialul cel bun amestecă material coruptibil, lemn și paie, adică glorie deșartă sau indiferență. Apoi la recepție, pe care sfântul Paul o numește "ziua lui Cristos, ziua focului", proba va încerca lucrarea fiecăruia. Unii vor vedea edificiul lor rezistând, alții îl vor vedea prăbușindu-se în parte. Ei bine - adaugă apostolul Paul - "dacă opera pe care cineva a ridicat-o va rămâne în picioare, el va primi răsplata; dacă opera sa va fi arsă, el va avea pagubă; în ceea ce-l privește va fi teafăr, însă ca în mijlocul flăcărilor".
Acestor suflete, pe care încercarea focului le obligă la purificare în așteptarea deplinei bucurii a Paradisului, Biserica le dedică astăzi o comemorare specială, pentru a întări, prin caritatea milocirii, acea legătură de iubire care să-i lege pentru totdeauna de toți aceia care au murit cu semnul credinței și sunt destinați comuniunii veșnice cu Dumnezeu.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)