Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 12 noiembrie 2024 

Sfântul Iosafat

episcop și martir (comemorare)

Rusia a fost evanghelizată de cătrre creștinii bizantini cu puțin timp înainte de schisma din secolul al XI-lea și a urmat Biserica greacă în separarea sa de Roma, acceptându-i dependența până în 1589, când a devenit autonomă prin ridicarea mitropolitului de Moscova la demnitatea de patriarh. Chiar în această perioadă Rutenia trecuse de sub stăpânirea rusă sub cea poloneză. Preoții ortodocși, intrând în comuniune cu Roma, au putut menține vechile rituri și tradiții ale Bisericii slave. În acest climat ecumenic, care făcea să se presimtă aplanarea schismei din răsărit, pe la 1580 se năștea, din familie ortodoxă separată, Ioan Kuncewycz, viitorul apostol al unității creștinilor din răsărit.

Plecând de la marele dar comun al creștinilor, botezul, Ioan a realizat deplina sa adeziune la comuniunea cu Roma, ajungând la alte bunuri comune, cum ar fi cuvântul lui Dumnezeu scris, viața harului, credința, speranța și dragostea. Într-adevăr, Biserica rusă păstrase intact esențialul credinței și al structurii ecleziale, ca sacramentele, liturgia, vechea tradiție apostolică și patristică, cultul sfinților, devoțiunea mariană, ascetismul profund. Tocmai spiritualitatea monastică orientală al cărei influx a dus la marea înflorire monastică din Europa, a fost aceea care l-a readus la completa unitate cu Roma pe Ioan Kuncewycz.

Îmbrăcând haina călugărească și convertindu-se la Biserica ruteană unită, a avut privilegiul de a fi primul novice al primei mănăstiri bazilitane unite, cea a Preasfintei Treimi din Vilna. Avea douăzeci de ani. Și-a schimbat numele, luându-l pe cel de Iosafat, biblicul nume al văii Cedronului, unde, după profetul Ioel, se vor aduna sufletele pentru judecata finală. Unind vechea spiritualitate bazilitaană cu noile directive de acțiune ale iezuiților, de la care a primit și și-a format tânărul spirit misionar, Iosafat, consacrat preot, apoi ales arhimandrit și coadiutor al arhiepiscopului de Polock, a desfășurat o foarte activă operă de apostolat pentru reformarea vieții monastice și pentru unitatea creștinilor, așa încât a meritat apelativul de "răpitor dr suflete".

Fiind ales episcop, a urmat arhiepiscopului de Polock. A fost asasinat în mod barbar de către un grup de răufăcători la 12 noiembrie 1623 la Vitebsk, în Bielorusia, deoarece zelul său și merituoasa sa acțiune pentru unirea cu Biserica Romei îi atrăsese ura ortodocșilor separați. A fost canonizat de Pius al IX-lea în 1867. Comemorarea obligatorie, stabilită pentru el de către noul calendar liturgic, are o semnificație evident ecumenică.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat