Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 10 noiembrie 2024 

Sfântul Leon cel Mare

papă și învățător al Bisericii (comemorare)

Papa Leon, născut în Toscana la sfârșitul secolului al IV-lea, este amintit în textele de istorie pentru prestigiul moral și politic de care a dat dovadă în fața amenințării hunilor lui Attila (pe care a reușit să-l oprească pe Mincio) și a vandalilor lui Genseric ( a căror cruzime în jaful asupra Romei din 455 a îmblânzit-o). Înălțat pe scaunul pontifical în 440, Leon în cei douăzeci și unu de ani de pontificat (a murit la 10 noiembrie 461) a realizat în jurul scaunului său unitatea întregii Biserici, împiedicând uzurpările de jurisdicție, înlăturând abuzurile de putere, temperând ambițiile patriarhatului constantinopolitan și ale vicariatului de Arles.

Nu avem multe note biografice despre el. Papei Leon nu-i plăcea să vorbească despre sine în scrierile sale. El avea o idee foarte înaltă despre funcția sa: știa să întruchipeze demnitatea, puterea și grija lui Petru, cap al apostolilor. Dar atitudinile sale, în mod constant și rigid sacerdotale, hieratice, nu erau un paravan pentru căldura umană precum și entuziasmul, care transpar din cele 96 de Predici și din cele 173 de scrisori ajunse până la noi. În mod deosebit omiliile ni-l arată pe papă, unul dintre cei mai mari din istoria Bisericii, dăruit în mod patern spre binele spiritual al fiilor săi, cărora le vorbește într-un limbaj accesibil, exprimând gândirea sa în formule sobre și eficace pentru practica vieții creștine.

Scrisorile sale, având în vedere stilul cult, atent la anumite cadențe eficace, dau măsura adevăratei sale personalități. Spirit foarte cuprinzător și clarvăzător, nu se oprește asupra amănuntelor unei probleme doctrinale, și totuși el este părtaș la organizarea dogmatică a gravei probleme teologice tratate la conciliul ecumenic din Calcedon, voit de către împăratul din răsărit pentru condamnarea monofizismului, care pune în discuție persoana lui Cristos.

Celebra sa Epistola dogmatica ad Flavianum, citită de către legații romani care prezidau adunarea, a oferit sensul și adesea formulele definiției conciliare, creând astfel o efectivă unitate și solidaritate cu scaunul Romei, caz unic în istoria Bisericii, din acel timp și până astăzi. Leon a fost primul papă care a primit de la urmași epitetul de "mare", nu numai pentru calitățile literare și fermitatea cu care a ținut în viață decadentul imperiu de apus, dar prin soliditatea dogmatică ce transpare din scrisorile sale, din predicile sale și din rugăciunile liturgice ale epocii în care sunt evidente sobrietatea și precizia tipic leonine.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat