Vineri, 4 octombrie 2024
Sfântul Francisc din Assisi
Patron al Italiei
(sărbătoare)
La numai 44 de ani, la 3 octombrie 1226, murea pe pământul gol al Porțiunculei sfintei Maria a Îngerilor, lângă Assisi, autenticul sol al perfecțiunii evanghelice, sfântul Francisc, omul care la vârsta de 24 de ani renunțase la toate, bogății, ambiții, orgoliu și chiar la haina pe care o îmbrăca, pentru a se căsători cu "Doamna sărăcia" și a repropune lumii, în perfectă bucurie, idealul evanghelic al umilinței, sărăciei și castității. Fiind născut într-un oraș mercantil, dintr-un tată negustor, tânărului vlăstar al lui Bernardone îi plăceau cercurile vesele și cheltuia cu o anumită prodigalitate banul părintesc. La 20 de ani a voit să se înarmeze drept cavaler în armata lui Gualtieri de Brienne, care lupta pentru papa, dar la Spoleto a avut un vis revelator în care era invitat să urmeze mai degrabă "stăpânul decât slujitorul".
Întorcându-se la Assisi, s-a sacrificat pentru bolnavi și săraci și într-o zi de toamnă a anului 1205, în timp ce era absorbit în rugăciune în bisericuța sfântului Damian, i s-a părut că aude o voce din partea crucifixului: "Mergi și repară Biserica mea, care este cu totul în ruină". Prin renunțarea definitivă la bunurile pământești, la 25 de ani, Francisc a început viața sa religioasă. În prima etapă Francisc a apărut în haină de eremit, ducând o viață singuratică și rătăcitoare, până când o frază iluminatoare a Evangheliei l-a orientat spre predicare și constituirea primului nucleu al ordinului fraților minori, c cărui regulă a fost aprobată de către papa Inocențiu al III-lea.
Acest al doilea capitol al vieții sfântului este caracterizat printr-o predică intensă, continue călătorii "misionare" pentru a aduce oamenilor foarte adesea înarmați unii contra altora mesajul evanghelic de "pace și bine". După o aventuroasă călătorie în Țara Sfântă, în Siria și în Egipt, în anul 1220 s-a întors la Assisi și a căutat să facă ordine în casa proprie, redactând a doua regulă, aprobată de Honoriu al III-lea. Deja slăbit din punct de vedere fizic de pocăințele aspre, a intrat în ultima etapă a vieții sale, care a însemnat asemănarea perfectă cu Cristos, chiar și fizic,prin pecetea stigmatelor, primite pe muntele Verna la 14 septembrie 1224.
Autor al Cântecului Fratelui Soare, protagonist al Florilegiului, unul dintre sfinții cei mai iubiți din lumea întreagă, sfântul Francisc a fost canonizat la doi ani după moartea sa. În anul 1939 Pius al XII-lea i-a acordat o ulterioară recunoaștere oficială "celui mai italian dintre sfinți și celui mai sfânt dintre italieni" proclamându-l Patron principal al Italiei.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)