Joi, 31 octombrie 2024
Sfântul Alfons Rodriguez
călugăr
Prea umilitul Alfons Rodriguez a ajuns la viața călugărească după o zbuciumată experiență matrimonială. Era născut la Segovia, în Spania, la 25 iulie 1533. Fiind educat într-un colegiu iezuit din Alcala, a trebuit să abandoneze studiile pentru a lua locul tatălui în orientatul și bine plătitul comerț de țesături. La 27 de ani s-a căsătorit. A avut soție și fii și o discretă bunăstare. În anul 1567 s-a abătut asupra familiei prima mare durere prin moartea soției, urmată în mormânt puțin după aceea și de fii. Încercat de durere, lipsit de acum înainte de interese materiale, a neglijat comerțul îndatorându-se, și s-a întors pe băncile școlii, frecventând cu puțin succes cursurile de gramatică și de retorică ale universității din Valencia. Atunci Alfons a închis definitiv textele școlare pentru a căuta numai în cărțile de devoțiune hrana de care era înfometat sufletul său.
Fiind primit la 31 ianuarie 1571 în noviciatul iezuiților, ca frate coadiutor, s-a oprit timp de șase luni la Valencia pentru a încheia noviciatul, apoi a fost trimis la colegiul muntelui Sionului din Palma di Majorca, insula cufundată în solara și liniștita pace a Mediteranei, și a rămas acolo până la moarte, întâmplată la 30 octombrie 1617. În exercitarea umilei sale munci zilnice de portar făcută cu o dăruire plină de răbdare tot restul vieții, Alfons s-a arătat politicos, caritabil și serviabil cu toți, desfășurând un folositor apostolat printre cei care cu tot mai mare frecvență poposeau la camera de portar a colegiului, pentru a avea mângâierea unui cuvânt al său.
Faima sfințeniei sale și carismele cu care Dumnezeu îl înzestrase (viziuni, prezicere, minuni) atrăsese la școala umilului frate, care trebuise să întrerupă studiile universitare datorită folosului modest, un numeros grup de ucenici, printre care viitorul mare misionar, sfântul Petru Claver, student la filozofie, a cărui vastă activitate apostolică o prevăzuse. Sfântul Alfons Rodriguez, canonizat la 15 ianuarie 1888 împreună cu sfântul Ioan Berchmans, este dat ca exemplu de deosebită devoțiune mariană, constând din recitarea zilnică a Rozariului și a Oficiului Neprihănitei, devoțiune care era deseori recompensată prin intervenții amabile și extraordinare ale Fecioarei în viața acestui mare mistic spaniol.
Printre numeroasele sale scrieri amintim amintirile autobiografice scrise din porunca superiorilor săi din anul 1604 până în anul 1616 și unele scrieri care tratează teme de ascetică cu o pătrundere lucidă, rod al unei înțelepciuni care nu provine din cărți. Sărbătoarea sa se celebrează la 30 octombrie.