Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 18 octombrie 2024 

Sfântul Luca

evanghelist (sărbătoare)

Trei note scurte din scrisorile sfântului Paul sunt singurele date pe care Sfânta Scriptură ni le dă cu privire la sfântul Luca, sârguinciosul cercetător al vestei celei bune, căruia îi datorăm a treia Evanghelie și Faptele Apostolilor. Din notele sale de călătorie, adică din paginile Faptelor în care sfântul Luca vorbește la persoana întâia, putem reconstrui o parte a activității sale misionare. El a fost însoțitor și ucenic al apostolilor. Istoricul Eusebiu subliniază: "...a avut legături cu toți apostolii și a fost cât se poate de zelos". Despre această sensibilitate și disponibilitate a sa față de aproapele ne dă mărturie același sfânt Paul, apropiat de el printr-o caldă prietenie. Citim în Scrisoarea către Coloseni: "Vă salută Luca, medicul iubit...".

Profesiunea de medic presupune că el a dedicat mulți ani studiului. Formația sa culturală transpare și din stilul cărților sale: Evanghelia sa este scrisă într-o greacă cursivă, curată și frumoasă, bogată în cuvinte pe care ceilalți trei evangheliști nu le au. Există o altă considerație ce trebuie făcută cu privire la Evanghelia sa, în afară de factorul stilistic și istoriografic: Luca este evanghelistul care a redat mai mult decât alții fizionomia umană a mântuitorului, blândețea sa, atențiile sale față de cei săraci și părăsiți, față de femeile și păcătoșii căiți. Este biograful sfintei Fecioare și al copilăriei lui Isus. Este evanghelistul Crăciunului. Din Fapte și din a treia Evanghelie cunoaștem și temperamentul sfântului Luca, o înțelegător, discret, stăpân pe sine; îmblânzește sau trece cu vederea expresii care ar fi putut să jignească pe vreun cititor, când acest lucru nu constituie un prejudiciu pentru fidelitatea istorică.

Dezvăluindu-ne tainele intime ale Bunei-Vestiri, ale Vizitării, ale Nașterii el ne face să înțelegem că a cunoscut-o în mod personal pe sfânta Fecioară. Unii exegeți avansează ipoteza că Maria a fost cea care i-a scris imnul "Magnificat", înălțat de către ea spre Dumnezeu într-un moment de înălțare la întâlnirea cu vara sa Elisabeta. Luca ne spune într-adevăr că a cercetat și luat informații asupra faptelor privind viața lui Isus de la cei care au fost martori.

O scriere din secolul al II-lea, Prologul antimarcionit al Evangheliei lui Luca, ne sintetizează astfel profilul biografic: "Luca, un sirian din Antiohia, de profesie medic, ucenic al apostolilor, l-a urmat mai târziu pe Paul până la mărturisirea (martiriul) lui. L-a slujit în mod ireproșabil pe Domnul, nu și-a luat niciodată soție, nici nu a avut fii. A murit la vârsta de 84 de ani în Beozia, plin de Duhul Sfânt". Studii recente concordă cu această versiune.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat