Miercuri, 16 octombrie 2024
Sfânta Margareta Maria Alacoque
fecioară
(comemorare facultativă)
De sărbătoarea sfântului Ioan evanghelistul a anului 1673, sora în vârstă de douăzeci și cinci de ani Margareta Maria, reculeasă în rugăciune în fața preasfântului Sacrament, a avut privilegiul deosebit al primei arătări vizibile a lui Isus, care se vor repeta timp de alți doi ani în fiecare primă vinere a lunii. În anul 1675, în timpul octavei sărbătorii "Trupul Domnului", Isus i s-a arătat cu pieptul sfâșiat și, arătând cu mâna spre Inima sa, a exclamat: "iată acea Inimă care i-a iubit atât de mult pe oameni, încât nu a cruțat nimic, până la golirea și consumarea de sine, pentru a le demonstra iubirea sa. Și drept recunoștință nu a primit din partea celor mai mulți decât nerecunoștință".
Margareta Maria Alacoque, preferată de Isus pentru a fi mesagera Sfintei Inimi, îmbrăca de un an haina călugărițelor Vizitantine de la Paray-le-Monial. Se născuse la 22 august 1647 la Verosvres, în Burgundia. Tatăl său, judecător și notar, a murit când Margareta era încă tânără. Astfel ea a cunoscut umilința nevoii, la bunul plac al părinților puțin generoși și nicidecum dispuși să susțină dorința de a se închide în mănăstire. Ba chiar au căutat să o distreze, introducând-o în mici petreceri lumești, la care Margareta a participat cu entuziasm, pentru ca apoi să regrete cu amărăciune și să-și impună pocăințe dure.
La nouă ani a primit prima Împărtășanie și la douăzeci și doi a primit Mirul, la care a voit să se pregătească printr-o spovadă generală: i-au trebuit nu mai puțin de cincisprezece zile pentru a scrie pe un carnețel lunga listă a lipsurilor sale, pentru a o citi apoi confesorului. Cu acea ocazie ea l-a adăugat la numele de Margareta pe acela de Maria. Apoi, învingând ultimele rezistențe ale mamei, care ar fi preferat s-o vadă măritată, a putut intra în mănăstirea ordinului Vizitantinelor, înființat cu șaizeci de ani mai înainte de către sfântul Francisc de Sales, oferindu-se din ziua intrării sale drept "victimă a Inimii lui Isus".
Viziunile extraordinare cu care a fost favorizată i-au adus mai întâi neînțelegeri și judecăți imprudente, până când, din alegere divină, a fost pusă sub conducerea spirituală a iezuitului fer. Claudiu de la Colombière. Acesta cu discreție și cu zel a dat la o parte vălul care acoperea minunile de la Paray-le-Monial. În ultima perioadă a vieții sale, fiind numită maestră de novice, ea a avut mângâierea de a vedea răspândindu-se devoțiunea față de Inima lui Isus și pe înșiși adversarii de altă dată transformându-se în fervenți susținători ai săi. S-a stins din viață în mod senin, la 43 de ani, la 17 octombrie 1690. A fost canonizată în anul 1920; data sărbătoririi sale a fost anticipată cu o zi, pentru a nu coincide cu cea a sfântului Ignațiu din Antiohia.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)