Luni, 14 octombrie 2024
Sfântul Calist I
papă și martir
(comemorare facultativă)
Unul dintre obiectivele obligatorii pentru pelerinii și turiștii care merg la Roma îl constituie catacombele. Deosebit de renumite și frecventate sunt cele ale sfântului Calist, definite de papa Ioan al XXIII-lea "cele mai mărețe și mai celebre din Roma" și care au avantaj, în loc de concurență, din cauza apropierii altor celebre catacombe ca "Sfântul Sebastian" și "Sfântul Domitilla" sau a modernului mausoleu edificat pentru a primi victimele acelor "Fosse Ardeatine". Pe o suprafață de mai bine de 400 de metri pe 300 și desfășurându-se până la patru nivele suprapuse, s-a calculat că sunt acolo nu mai puțin de 20 de kilometri de coridoare.
Această operă colosală fixează pentru totdeauna amintirea sfântului Calist, care s-a îngrijit de realizarea lor mai întâi ca diacon al papei Zefirin și apoi ca papă. Dar dincolo de dimensiuni, acest loc este prețios pentru numărul mare și importanța martirilor care au fost "depuși" acolo: deosebit de renumite sunt cripta sfintei Cecilia și cea alăturată a papilor, în care au fost înmormântați papii Ponțian, Anter, Fabian etc. De aceea poate părea straniu, că lipsește de acolo tocmai cel care a voit această criptă, sfântul Calist. Mormântul acestuia este așezat însă în chiar centrul Romei celei mai vechi și mai genuine: în bazilica S. Maria in Trastevere, care, fiind construită din dispoziția papei Iuliu la mijlocul secolului al IV-lea, a fost dedicată și sfântului Calist.
De altfel, în Trastevere s-a născut Calist în a doua jumătate a secolului al II-lea dintr-un oarecare Domițiu. De condiție joasă, era totuși foarte apreciat de coreligionarul Carpofor, care i-a încredințat administrarea bunurilor sale. Însă ceva nu a mers în modul cel mai bun, pentru că nu peste mult timp sărmanul Calist a fost condamnat să învârtă o piatră de moară, pentru a-l despăgubi pe patron precum și comunitatea creștină pentru paguba provocată. O altă dură condamnare, biciuirea și deportarea în Sardinia, a trebuit să fie suportată de către Calist la puțin timp după aceea, ca urmare a acuzelor iudeilor. Răscumpărat de către comunitatea creștină, și prin intervenția Marciei, concubina lui Commodus, Calist a colaborat cu papa Victor și cu Zefirin, până când i-a succedat acestuia ca papă în anul 217.
Alegerea sa a provocat schisma lui Hipolit, care critica în cazul lui Calist originea sa umilă și mai ales flexibilitatea sa față de păcătoși. Sfântul Calist a trebuit să lupte și împotriva ereziei sabelliene. A murit "martir", nu prin mâna autorității imperiale după cum atestă Martirologiul roman, dar cu ocazia unei revolte populare.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)