Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 11 octombrie 2024 

Sfântul Alexandru Sauli

episcop

În Roma antică păgână alături de pontiful care celebra ritul era un acolit care repeta din când în când: "Age quod agis", ai grijă de ceea ce faci. Barnabitul don Alexandru Sauli în timpul celebrării sfintei Liturghii ținea alături un confrate care să-i amintească la ce moment era celebrarea, nu pentru că ar fi fost subiect de distracții, dar pentru frecventele căderi în extaze. Alexandru Sauli se născuse la 15 februarie 1534 la Milano, din Dominic și Tommasina Spinola, descendenți din vechi și nobile familii genoveze. Încă din copilărie a arătat o înclinație pronunțată față de rugăciune și studiu. Fiind evlavios față de sfânta Fecioară, i s-a consacrat printr-un vot special de feciorie.

La 17 ani, întorcând spatele unei strălucite cariere la curtea lui Carol al V-lea, a obținut permisiunea de a se asocia cu Clericii Regulari ai sfântului Paul (Barnabiți). Cu acea ocazie, pentru a da dovadă de chemarea proprie, s-a dus în piața centrală comercială și pe un suport improvizat de un saltimbanc a predicat mulțimii uimite și curioase iubirea față de Dumnezeu și disprețul față de bogățiile efemere ale lumii. A dat dovadă și de extraordinara sa memorie învățând toată Summa theologica a sfântului Toma și operele sfântului Ioan Crizostom și ale sfântului Grigore cel Mare.

Fiind sfințit preot la 24 martie 1556, la numai treizeci și trei de ani, a fost ales superior general al ordinului, confirmat apoi încă de două ori, până ce papa Pius al V-lea l-a numit episcop (consacrarea i-a fost administrată de către prietenul său sfântul Carol Borromeu, episcop de Milano) și l-a destinat pentru Aleria în Corsica. "Aici măcar Dumnezeu nu ne va lipsi", a exclamat sfântul episcop la primul impact cu trista realitate a insulei. A fost un părinte plin de grijă pentru toți, învățător benefic al vieții creștine și înger de pace, potolind uri și răzbunări care prindeau rădăcini de ani în familii.

Pentru dragostea și dăruirea sa eroică a primit meritatul titlu de "înger ocrotitor, părinte al săracilor, apostol al Corsicii". Ascultând de invitația papei Grigore al XIV-lea, deja fiu spiritual al său, a părăsit în octombrie 1591 Corsica pentru noul sediu episcopal din Pavia, unde a fost primit la data de 20 a aceleiași luni cu mare entuziasm. "În mai puțin de un an această manifestare a bucuriei va fi transformată în jale", a apus episcopul. Și prezicerea sa s-a adeverit întocmai, ca atâtea altele (poseda într-adevăr darul contemplației, al scrutării inimilor și al profeției). A încetat din viață în timpul unei vizite la Calosso d'Asti, la 11 octombrie 1592, în vârstă de 58 de ani. Beatificat în anul 1752, a fost canonizat de către sfântul Pius al X-lea în anul 1904.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat