Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 22 ianuarie 2024 

Sfântul Vincențiu

diacon și martir (comemorare facultativă)

Diaconul spaniol, sfântul Vincențiu, este cel mai vestit martir din peninsula iberică. La un secol după martiriul său, sfântul Augustin îi dedica în toți anii, în această zi, o omilie. Actele martiriului său, apocrife asemenea multor Patimi ale altor martiri, se inspiră din documente și tradiții nu ar trebui să fie lipsite de o anumită veridicitate. Reduse la esențial, datele istorice sunt că Vincențiu, născut în Huesca, în timpul persecuției lui Dioclețian este dus în lanțuri de la Zaragoza la Valencia, pentru a fi judecat în fața guvernatorului Dacian, împreună cu episcopul său, iar la Valencia a suferit martiriul.

Acestor reduse date istorice corespund coloratele istorisiri ale Actelor. Episcopul de Saragosa, destul de neîndemânatic în ceea ce privește oratoria și, în plus, bâlbâit, a avut ocazia să-l întâlnească pe tânărul Vincențiu, bine pregătit din punct de vedere cultural și deosebit de dotat în privința cuvântului. Sfințit diacon, Vincențiu a avut misiunea de coadiutor al episcopului pentru predicarea evangheliei.

În acest timp în Imperiul Roman izbucnea cu extremă virulență persecuția, iar Dacian, guvernatorul Valenciei, nu a ezitat să trimită în lanțuri bărbații cei mai reprezentativi ai Bisericii spaniole. Diaconul Vincențiu, dus cu lanțurile legat de picioare de la Zaragoza la Valencia, împreună cu episcopul său, nu a renunțat nici în această ocazie la rolul său de vestitor al evangheliei și în numele episcopului său a luat cuvântul pentru a combate acuzele guvernatorului și a-i expune mesajul evanghelic fără distorsiunile propagandei anticreștine. Dacian nu s-a lăsat convins, dar a înțeles că adversarul ce trebuia combătut era chiar el, Vincențiu. Pentru a-i slăbi rezistența, a poruncit să fie chinuit.

Diaconul din Zaragoza, luxat și tumefiat, a fost aruncat într-o celulă întunecoasă, a cărei dușumea era presărată cu cioburi ascuțite, pentru a prelungi tortura. Dar Vincențiu, cu voce încă răsunătoare, a intonat îndată imnuri de mulțumire lui Dumnezeu. Guvernatorul, pentru a-i lua acest alt merit, a poruncit atunci să fie întins pe un pat moale, dar în acest moment diaconul a murit.

Trupul său este aruncat pe un câmp ca hrană pentru animalele sălbatice, dar iată că a sosit un corb pentru a apăra prompt cadavrul de păsările răpitoare și de animalele carnivore. Atunci Dacian a poruncit să-i fie aruncat trupul în râu, după ce a fost pus într-un sac împreună cu o piatră; dar trupul nu s-a scufundat și, după ce a fost adus de ape din nou pe mal, a fost luat de creștini, care i-au construit o biserică drept mormânt.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

László Batthyány-Strattmann (1870-1931) s-a născut la 28 octombrie 1870 la Dunakiliti (Ungaria). La vârsta de 12 ani a rămas orfan de mamă. Conform dorinței tatălui său, studiază agricultura, cu scopul de a administra proprietatea familiei. În 1900 obține licența în medicină la Universitatea din Viena și se specializează pe rând în medicină generală, chirurgie, și în cele din urmă în oftalmologie. Deschide un spital privat, cu 25 de paturi, iar mai târziu, în urma moștenirii unui castel, se întoarce în Ungaria și înființează un spital pentru săraci pe care îi îngrijește gratuit. A fost căsătorit cu contesa Maria Teresa Coreth, o femeie de o religiozitate profundă, cu care a avut o căsătorie fericită și armonioasă și 13 copii. A murit la 22 ianuarie 1931, după 14 luni de grele suferințe, la Viena.

("Lumina creștinului", 4/2003)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat