Duminică, 28 iunie 2009
Stări de viață rânduite una pentru alta
Fiecare [modalitate de a trăi vocația universală la sfințenie] are o fizionomie originală și inconfundabilă și, în același timp, fiecare dintre ele se plasează în relație cu celelalte și în slujirea lor.
Astfel, starea vieții laicale are în caracterul secular specificitatea sa și realizează o slujire ecleziale prin mărturia și atenționarea, în felul său, a preoților, călugărilor și călugărițelor despre semnificația pe care realitățile pământești și vremelnice o au în planul mântuitor al lui Dumnezeu.
La rândul ei, preoția ministerială reprezintă garanția permanentă a prezenței sacramentale a lui Cristos Mântuitorul, în diferite timpuri și locuri.
Starea de călugărie dă mărturie despre caracterul escatologic al Bisericii, despre tensiunea sa spre împărăția lui Dumnezeu, care este prefigurată și într-un oarecare mod anticipată și pregustată prin voturile de castitate, sărăcie și ascultare.
Toate stările de viață, fie în ansamblul lor, fie fiecare dintre ele în raport cu celelalte, sunt în slujirea creșterii Bisericii, sunt modalități diferite care se unesc profund în "misterul comuniunii" Bisericii și care se coordonează dinamic în unica sa misiune.
Ioan Paul al II-lea, Christifideles laici, 55
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".