Duminică, 27 decembrie 2009
Preoția și familia, solidare
Preoția trebuie să sfințească familia; familia trebuie să alimenteze preoția. Și amândouă, corespund în bine și în rău: cu atât se întărește familia cu cât e mai demnă preoția; și cu atât decade preoția cu cât mai anevoios este sprijinul familiei. Retrageți acum acțiunea preoțească și veți vedea dezbinarea familiei prin adulter, divorț și avort; renunțați la castitatea familială și nu veți mai avea persoane demne de trimis în seminarii și în case călugărești. Ori se susțin una pe alta, ori cad amândouă: dăinuie între ele două o solidaritate umană și divină.
Dacă noi laicii ne întoarcem să vedem din nou preoția și starea călugărească în această lumină, redeschidem obloanele caselor noastre spre suflarea intimă a Bisericii, care este Duhul lui Dumnezeu. Să îndepărtăm barierele interpuse în fața fluxului vieții morale și spirituale și retrăim nu numai resturile ci energia ei în întregime
Igino Giordani, Laicato e sacerdozio, Citta Nuova, Roma, 1964, p. 149.
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".