Duminică, 20 decembrie 2009
Provocarea totalitarismului
După 10 ani fericiți de preoție, regimul totalitar din țara mea mi-a retras dreptul de a-mi exercita ministerul. Am fost constrâns sa-mi găsesc un loc de muncă, mereu urmărit de poliția de stat cu intenția de a mă izola de toți.
Aveam deja o profundă experiență de comuniune cu preoții și, continuând-o în acei ani, am reușit să mă salvez.
Ne întâlneam o dată pe săptămână în ciuda gravelor pericole de a fi descoperiți și pedepsiți. Dar știam că valoarea comuniunii noastre era mai mare decât orice risc. La aceste întâlniri meditam adesea rugăciunea lui Isus pentru unitate (In 17) și, călăuziți și încurajați de Conciliul Vatican II (PO 8), ne împărtășeam experiențele evanghelice pe care reușeam fiecare să le trăim în situația proprie.
Numai datorită acestei forțe a unității și a prezenței între noi a lui Isus am putut supraviețui. Nu aș putea sublinia îndeajuns importanța unei astfel de experiențe în acele momente dramatice și, mai apoi, în toate circumstanțele vieții mele preoțești.
Card. Miloslav Vlk, Spiritualità del sacerdote diocesano, Gen's 26 (1996) p. 12
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".