Sâmbăta, 9 ianuarie 2010
A provoca întrebări
Iată: un creștin sau un grup de creștini, în sânul comunității de oameni în care trăiesc, manifestă capacitatea de înțelegere și de primire, comuniune de viață și de destin cu alții, solidaritate în eforturile tuturor pentru tot ceea ce este nobil și bun. Iată: ei iradiază, în afară de asta, în manieră foarte simplă și spontană, credința în câteva valori care sunt dincolo de valorile obișnuite, și speranța în ceva care nu se vede și care nu s-ar îndrăzni să se imagineze.
Atunci cu această mărturie fără cuvinte, acești creștini fac să se ridice în inima celor care-i văd trăind întrebări irezistibile: de ce sunt așa? De ce trăiesc în felul acesta? Ce sau cine-i inspiră? De ce sunt în mijlocul nostru? (...)
Poate că aceste întrebări vor fi primele pe care și le vor pune mulți necreștini, fie ei persoane cărora Cristos nu le-a fost niciodată vestit, botezați nepracticanți, indivizi care trăiesc în creștinătate dar după principii deloc creștine, sau persoane care caută, nu fără suferință, ceva sau pe Cineva pe care ei îl prevestesc fără a-l putea numi.
Paul al VI-lea, Evangelii nuntiandi 21
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".