Duminică, 3 ianuarie 2010
Lumina lui Cristos pe chipul Bisericii
Imediat, prima frază a Constituției asupra Bisericii, lămurește că Conciliul nu consideră Biserica o realitate închisă în sine însăși, dar o consideră pornind de la Cristos: "Cristos este lumina neamurilor și, acest sfânt Conciliu, întrunit în Duhul Sfânt, dorește cu înflăcărare ca lumina lui Cristos, reflectată pe fața Bisericii, să-i ilumineze pe toți oamenii..."
În fond, recunoaștem imaginea prezentă în teologia Sfinților Părinți, care văd în Biserică luna, care nu are lumină de la sine dar reflectă lumina soarelui Cristos.
Ecleziologia se manifestă ca dependentă de cristologie, legată de ea. Însă, deoarece nimeni nu poate vorbi în mod corect de Cristos, de Fiul, fără ca, în același timp să vorbească și de Tatăl, și, deoarece nu se poate vorbi în mod corect de Tatăl și Fiul, fără ca să stea în ascultarea Duhului Sfânt, viziunea cristologică a Bisericii se lărgește în mod necesar într-o ecleziologie trinitară (LG 2-4). Tratarea despre Biserică este o tratare a lui Dumnezeu, și, numai așa e și corectă.
Card. Joseph Ratzinger, L'ecclesiologia della Costituzione "Lumen gentium",
Nuova Umanità 22 (2000/3-4), p. 396
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".