Miercuri, 27 ianuarie 2010
Ascultare și dialog între preoți și laici
Principiul Bisericii-comuniune, afirmat de Conciliul Vatican II și de atâtea documente succesive ale magisteriului catolic, adecvat la noile exigențe, poate să entuziasmeze pe bună dreptate mai ales pe preoții tineri. Dar în același timp creează multe dificultăți, deoarece cere să se lucreze nu numai în unire cu episcopul și cu confrații în slujire, ci și cu laicii, și a dialoga cu ei cere de la preot să știe să stea și în ascultare, lucru care nu e ușor datorită lipsei de formare la dialog și de tradiție.
În această privință aș putea să ofer o experiență bogată, deoarece în timpul de exil în care guvernul mi-a interzis să exercit slujirea, am trăit în grupuri clandestine de laici conduse de ei înșiși, și o eventuală prezidare a mea ar fi fost din punct de vedere politic și mai periculoasă. Astfel am fost "constrâns" să învăț dialogul și am descoperit importanța lui decisivă pentru construirea comuniunii.
Card. Miloslav Vlk, Spiritualità del sacerdote diocesanom,
Gen's 26 (1996/1) p. 13
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".