* * *
Figuri ilustre
S-a născut la 21 octombrie 1906 la Horlești, județul Iași, și a studiat în Seminariile "Sfântul Iosif" din Iași și "Sfântul Duh" din București, precum și în Colegiul "Brignole-Sale" din Genova, Italia. A fost sfințit preot la 21 mai 1932 la Genova, iar după venirea în țară a activat în parohiile: Iași, Grozești, Dărmănești și Rădăuți. În perioadele 1946-1948 și 1956-1967 a deținut funcția de rector al Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași. La 24 august 1948 a fost arestat în urma unui denunț oficial adresat Postului de Jandarmi Bucium de profesorul I. State, reprezentantul guvernului comunist în Comisia pentru Preluarea Bunurilor Seminarului "Sfântul Iosif". În respectivul denunț, rectorul A. Trifaș era acuzat de a fi sustras și ascuns de la inventariere - în urma aplicării prevederilor decretelor 175 și 176 din 3-4 august 1948 privind reforma comunistă a învățământului superior, confiscarea și naționalizarea bunurilor școlilor confesionale - "una mașină de stropit via, două găleți roșii, una găleată de zinc albă și două bucăți de lanț în lungime de 6-7 metri".
Pe durata arestului preventiv la Penitenciarul Galata, pr. A. Trifaș a fost anchetat de procurori și trimis în judecata Curții de Apel Iași pentru "crima de sustragere de obiecte de la inventarierea din patrimoniul statului". Prin decizia nr. 32A din 14 decembrie 1948, Secția Penală a Curții de Apel Iași l-a condamnat pe pr. A. Trifaș la trei ani de închisoare corecțională și confiscarea averii. Textul deciziei de condamnare este o mostră de proces-farsă, deoarece declarațiile tuturor celor 11 martori audiați la proces au fost favorabile inculpatului! La 22 ianuarie 1949, Curtea Supremă de Casație și Justiție a respins recursul acestuia, iar pr. A. Trifaș a fost internat la Penitenciarul Galata. După câteva luni a fost preluat de ofițeri de la Securitatea din Iași și depus în arestul central din Bd. Copou, nr. 3 ("Casa Conachi"). Motivul era acela că pr. A. Trifaș fusese inclus într-un lot de nouă persoane anchetate în legătură cu evadarea prizonierului german Wili Seife. După lungi și chinuitoare interogatorii, pr. A. Trifaș a fost deferit Tribunalului Militar Iași, la 29 octombrie 1949, sub învinuirea de "delict de găzduire a unui prizonier de război". La 15 decembrie același an, Tribunalul Militar Iași l-a condamnat pe pr. A. Trifaș la un an de închisoare corecțională, iar în numele celui condamnat, avocatul C. Dimitriu a solicitat contopirea celor două pedepse, propunere acceptată de Tribunal. De altfel, pe durata desfășurării procesului, avocatul C. Dimitriu demonstrase că probele de culpabilitate în cazul preoților Trifaș, Nestmann, Gabor și Matei erau "îndoielnice".
În ziua de 24 decembrie 1949, pr. A. Trifaș a fost transferat de la Penitenciarul Galata la celebra închisoare comunistă de la Aiud pentru executarea restului pedepsei, iar după eliberare a activat la Grozești-Oituz și la Seminarul "Sfântul Iosif". "Bolnav de ciroză hepatică - scria pr. prof. dr. Anton Despinescu - în urma detenției și a stresului psihic ulterior, moare la Iași la 29 februarie 1968. Este înmormântat în cimitirul Horlești, satul natal". Preotul mărturisitor A. Trifaș a fost primul în seria arestărilor politice din deceniile V și VI ale secolului trecut, cărora le-au căzut victime zeci de preoți în anii grei de prigoană împotriva Bisericii Catolice din România.
(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 2/2008, p. 11)
* * *
Necrolog
29 februarie
1968
78. Pr. Anton Trifaș
S-a născut la Horlești în ziua de 21 octombrie 1906. A studiat în seminariile din Iași și București și apoi în Colegiul "Brignole-Salle" din Genova (Italia), unde a fost sfințit preot la 21 mai 1932. Reîntors în țară a activat la Parohiile Iași, Grozești, Dărmănești și Rădăuți și în două rânduri - 1946-1948 și 1956-1967 - a fost rector și profesor la seminar. În anul 1967 s-a pensionat, dar o boală grea, care l-a chinuit de mai multă vreme, l-a răpus la Iași. A fost înmormântat în cimitirul parohial din Horlești.