PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Matei Dumitru

Născut la: 28.07.1913, Sarata (jud. Bacau)

Hirotonit la: 24.06.1939, Iasi

Decedat la: 21.02.1951, -

Înmormântat la: -

Obs: A decedat în închisoarea de la Jilava, împuscat de comunisti


* * *

Figuri ilustre

S-a născut la 28 iulie 1913 la Sărata, județul Bacău, și a urmat cursurile Seminarului "Sf. Iosif" din Iași, unde a fost hirotonit preot la 24 iunie 1939. A activat ca vicar la Iași, iar în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a fost confesor în armata română pe frontul de răsărit. După război a fost capelan pentru răniții din spitalele militare din Iași și reprezentant al Ajutorului Catolic American. În perioada 1946-1948 a ajutat mai mulți prizonieri germani să evadeze din lagărele și spitalele din Iași, motiv pentru care în noiembrie 1948 a fost obligat să se refugieze în mai multe parohii din Moldova, stabilindu-se ulterior la București. A fost arestat de Securitatea din București la 18 mai 1950, prin trădare, și deferit Tribunalului Militar, care l-a condamnat la moarte în faimosul "Proces al Legației Franței". La 21 februarie 1951, pr. Matei a fost executat prin împușcare la Penitenciarul Jilava. Acest "apostol al săracilor și patriot român de seamă", cum îl numește pr. prof. Anton Despinescu, a rămas în memoria noastră și ca un scriitor prestigios ce s-a remarcat mai ales prin articolele publicate în revista diecezană Lumina creștinului.

De menționat faptul că tânărul preot D. Matei își probase talentul publicistic încă din 1939, atunci când a publicat în cartea Volum festiv, lucrarea de amintiri și impresii a promoției celor 33 de preoți din acel an, un număr de trei articole. Astfel, în articolul "Tatăl nostru", pr. Matei descria personalitatea de excepție a episcopului Mihai Robu, iar în articolul intitulat "Prima zi" descria amănuntele intrării în seminar a celor 44 de moldoveni din satele și comunitățile parohiale orășenești de pe teritoriul Diecezei de Iași. În sfârșit, cel de-al treilea articol a fost dedicat sfântului Ignațiu de Loyola, în semn de respect pentru călugării Ordinului Iezuit, cei care la 29 septembrie 1886 au preluat conducerea Seminarului "Sf. Iosif" din Iași. În perioada 1939-1944 pr. Matei a publicat în revista Lumina creștinului tratând o tematică diversă: istorie, spiritualitate, cultură catolică, viața pastorală a Diecezei de Iași. Articolele dezvăluie o personalitate complexă, ancorată în realitățile epocii zbuciumate în care trăia, dar mereu încrezătoare în unirea Bisericilor, în convertirea necreștinilor, în importanța și forța rugăciunii și a sfintei Liturghii, în lupta cu dușmanii Bisericii: consumismul, neopăgânismul. A fost pătruns de ideea importanței misionarismului în epoca în care trăia, de rolul presei și al operelor cu scop misionar (seminarii, școli, asociații, congregații). A perceput foarte bine și realitățile românești, militând pentru creșterea rolului învățătorilor în educația tineretului, dezvoltarea școlilor publice sătești și a celor parohiale. O temă predilectă a fost și aceea a păcii: tânărul ofițer al Armatei Române, pr. confesor Matei, a promovat principiile păcii expuse de papa Pius al XII-lea. "Biserica este crainicul păcii, iar pacea durabilă putea fi obținută numai de principiile Bisericii", scria părintele Matei.

În anul 1943, în articolul intitulat "Pacea prin Maria" pr. Matei scria că pacea putea fi obținută numai prin exemplul Mariei, prin mijloacele ei, și că nu de o pace pe hârtie era nevoie în acel moment, ci de "una a sufletului, bazată pe armonia cu Dumnezeu". Emoționante sunt și cronicile trimise de pr. confesor D. Matei de pe front, acolo unde acorda asistență spirituală răniților catolici din spitalele militare. Un astfel de articol este intitulat "La moartea lui Gheorghe Petrina", eroul din Butea căzut la datorie pe frontul din est, răpus de bolșevici la o vârstă venerabilă, după ce își făcuse datoria față de țară în trei războaie. Căpitanul D. Matei, cel care și-a făcut datoria cu devotament față de patrie, a primit drept răsplată din partea comuniștilor... moartea prin împușcare!

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 8/2007, p. 11)

* * *

Necrolog

22 februarie 1951 70. Pr. Sandu-Dumitru Matei S-a născut în Sarata - Bacău la 18 iulie 1913. La vârsta de 14 ani a intrat în Seminarul diecezan din Iași și la 24 iunie 1939 a fost hirotonit preot, făcând parte din promoția cea mai mare de 33 de preoți. Numit capelan la Iași, s-a remarcat printr-o dărnicie deosebită față de săraci și bolnavi. A fost numit capelan militar în Cel de al Doilea Război Mondial, fiind mereu alături de soldați, răniți și muribunzi. A fost delegat la sfârșitul războiului să împartă ajutoarele materiale sosite din străinătate. Regimul comunist l-a considerat vinovat de înaltă trădare. A fost arestat și condamnat la pedeapsa capitală. La 21 februarie 1951 a fost executat în închisoarea de la Jilava. Convențional, pomenim moartea sa la această dată.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat