S-a născut la 16 februarie 1910, la Câmpeni (com. Pârjol din jud. Bacău). A intrat în Seminarul din Hălăucești în 1923 și a depus profesiunea la Săbăoani în ziua de 2 octombrie 1929. Studiile filozofice și teologice le-a făcut la Assisi, unde a fost sfințit preot în ziua de 13 august 1933. Reîntors în țară a îmbrățișat ritul oriental. În perioada 1933-1946 a fost paroh la Parohia a IV-a Unită din Oradea Mare. În septembrie 1946 a fost numit paroh la Parohia Sanislău din județul Sălaj, unde a rămas până la suprimarea Bisericii Greco-Catolice. La 5 decembrie 1948 a fost numit paroh la Piatra Neamț până la 25 mai 1962, când a fost arestat ca deținut politic și eliberat prin Decretul din 1964. A fost vicar parohial la Mărgineni de la 1 iunie 1965 până la 1 februarie 1969, când s-a pensionat și s-a stabilit la Parohia Bacău
A decedat la 20 februarie 1992 la Bacău și a fost înmormântat în cimitirul central al orașului.
* * *
Figuri ilustre
Preotul franciscan Iosif (Giuseppe) Celante s-a născut la 16 februarie 1910 la Câmpeni, comuna Pârjol (Bacău) și a urmat cursurile Seminarului Franciscan din Hălăucești și pe cele ale Academiei Teologice din Assisi (Italia). A fost sfințit preot la 13 august 1933, la Assisi, iar după întoarcerea în țară a îmbrățișat ritul oriental, activând în parohiile greco-catolice din Oradea și Sanislău. După lichidarea Bisericii Greco-Catolice în luna decembrie 1948, a venit în Dieceza de Iași, fiind numit paroh de Piatra Neamț, funcție pe care o va deține până la arestarea sa survenită la 25 mai 1962.
A fost anchetat cu duritate, în cadrul Anchetei 612/1961, care viza grupurile de preoți franciscani - Albert - Budău - Dămoc - Apostol, pr. Iosif Celante fiind inclus în "lotul nr. 2", din care mai făceau parte preoții Ștefan Apostol, Petru Dâncă și Iosif Duman. În baza informațiilor cuprinse în dosarul de urmărire informativă, securiștii Guiță Ionașcu și Theodor Popa l-au catalogat pe pr. I. Celante ca fiind "un element dușmănos" față de regimul comunist-ateu din România, împotriva căruia ar fi dus, chipurile, o "intensă activitate contrarevoluționară", care viza "răsturnarea regimului comunist". Concret, preotului Celante i-a fost imputat faptul de a fi distribuit în 1948 un manifest anticomunist, de a fi purtat cu unii preoți "discuții dușmănoase", de a fi ascultat Vocea Americii și Radio Vatican, de a fi folosit, pentru întocmirea predicilor, cărți religioase având "conținut antidemocratic", de a fi tradus și distribuit faimoasele predici ale lui Giovanni Colombo, și, în sfârșit, de a fi oferit ajutor bănesc unor preoți aflați cu "domiciliu obligatoriu" după ieșirea lor din pușcăriile comuniste.
Prin Sentința nr. 7/4 februarie 1963, Tribunalul Militar Iași l-a condamnat la șapte ani de închisoare corecțională pentru delictul de "uneltire contra ordinii sociale" și șase ani închisoare pentru delictul de "deținere și răspândire de publicații interzise". Pedeapsa i-a fost redusă la recurs la cinci ani de închisoare, prin Decizia nr. 107 din 3 aprilie 1963 a Tribunalului Militar București. A urmat pentru pr. I. Celante calvarul închisorilor comuniste de la Bacău, Jilava, Giurgeni, Strâmba și Gherla, de unde va fi grațiat în luna august 1964. Conform mărturiei oferite de pr. I. Celante, la Bacău a stat în aceeași celulă cu preoții din "loturile" de deținuți Albert - Budău - Dămoc - Apostol, unde, "pentru a-și păstra vie credința", preoții țineau zilnic, prin rotație, prelegeri pe teme teologice. La scară redusă, procedeul s-ar fi repetat și în pușcăriile de la Giurgeni și Strâmba. De asemenea, la Gherla, pr. I. Celante a fost coleg de celulă cu preoții M. Rotaru, Gh. Vameșiu, I. Ploscaru și I. Herța. De menționat că la 1 iulie 1964, deținutul I. Celante a primit la Gherla vizita unor securiști din București, care, prin constrângere, au încercat racolarea sa ca informator. Șicanele din partea Securității au continuat și după eliberarea sa, scăpând de această presiune abia în 1966. "Eu nu sunt informator. Să mă ferească Dumnezeu!", declara în 1966 pr. I. Celante, care mărturisea deschis faptul că "avea o părere rea despre organele de Securitate".
După anul 1964, pr. Celante a activat în parohiile Mărgineni și Bacău, fiind în toată această perioadă urmărit de Securitate prin dosar informativ. Moare la Bacău la 20 februarie 1992, fiind înmormântat în cimitirul central al orașului Bacău.
(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 7/2012, p. 11)