PREOȚI RĂPOSAȚI

Mons. Gabor Anton

Născut la: 06.06.1883, Tamaseni

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 19.02.1936, Iasi

Înmormântat la: Iasi, în cimitirul Eternitatea

Obs: Director la Institutul "Presa Buna"


* * *

Figuri ilustre

Mons. dr. Anton Gabor rămâne cea mai ilustră personalitate din istoria Institutului "Presa Bună" din Iași și totodată unul dintre cei mai de seamă ziariști catolici români din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a născut în 1883 la Tămășeni, iar după strălucite studii în Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași și la Universitatea din Innsbruck a fost hirotonit preot în 1908. A activat ca profesor la Seminarul diecezan din Iași și în Parohia Gherăești, dedicându-se, apoi, pentru tot restul vieții dezvoltării presei. Era convins de însemnătatea acestui tip de presă creștină în viața catolică. A fondat în 1913 Lumina creștinului, iar după Primul Război Mondial Sentinela catolică; aceasta în 1933 a luat denumirea de Dacia creștină. În 1926 a fondat Institutul "Presa Bună", pus sub ocrotirea sfintei Tereza a Pruncului Isus. "Un apostol al presei bune, de talia Mons. Gabor - se scria în Almanahul "Presa Bună" din anul 1934, cu ocazia jubileului de 25 de ani de preoție al Mons. Gabor -, trebuie prețuit ca un dar al lui Dumnezeu pentru binele catolicilor din România și merită tot sprijinul din partea fiecăruia, pentru a-și continua opera pe care o conduce cu atâta zel și jertfă și pentru care însăși pronia dumnezeiască pare a-l fi destinat".

Mons. A. Gabor este cel care a pus bazele programului editorial al Institutului "Presa Bună", a dotat institutul cu o tipografie proprie și a deschis filiala Institutului "Presa Bună" de la Chișinău. Rostul tipografiilor de la Institutul "Presa Bună" era acela de a tipări "cărți folositoare pentru popor", în cunoscutele serii Istorioare morale, Religioase și Viețile sfinților. Se poate spune că timp de decenii, Institutul "Presa Bună", sub coordonarea Mons. A. Gabor, a fost un loc de întâlnire și de formare intelectuală pentru mulți preoți și laici, atât din Dieceza de Iași cât și din celelalte dieceze. A fost cucerit de ideea fondării unui săptămânal catolic, în colaborare cu Arhidieceza de București, motiv pentru care în 1935 și-a dat acordul pentru fuzionarea revistei Dacia creștină cu ziarul Farul nou, ce a fost fondat la București cu un an înainte. Rodnica sa activitate culturală a fost urmărită cu interes și apreciată de toate publicațiile catolice ce apăreau la acea dată în țară, iar oficiosul Sfântului Scaun, ziarul L'osservatore romano din 18 octombrie 1934 îl omagia pe Mons. A. Gabor într-un articol având titlul "Un jubileu al presei catolice". Tot Sfântul Scaun i-a răsplătit energica sa activitate, acordându-i la 5 februarie 1924 onorificența de camerier secret al papei Pius al XI-lea și titlul de Monsenior.

La 14 ianuarie 1936, ziarul Farul nou din București scria: "Cine-l cunoaște pe Mons. Gabor îi știe pasiunea pentru presă, goana lui după tipografie. Toată misiunea lui apostolică e închinată acestui dor mare de a vedea vie pretutindeni, dar mai ales în capitala României, o presă creștină, modernă, răspunzând dârz la toate problemele actuale, atât de pornite în toate direcțiile vântului tragic de circulația de idei internaționale ce sfâșie Europa și lumea toată. În așteptarea idealului său larg, Mons. Gabor își continuă de aici, neîntreruptă, activitatea lui la Iași. Din când în când, apare și la noi cu atâta idealism înflăcărat în singurătate, cu atâta pornire, c-ar răsturna munții, ar aluneca pe ape, ca divinul său protector, care când va binevoi, va răsplăti în plin... atâta elan către el". Mons. A. Gabor moare la Iași, la 19 februarie 1936, după o viață de apostol, plină de credință, trăită pe altarul jertfei.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 2/2007, p. 11)

* * *

Monseniorul Anton Gabor (1883-1936) este personalitatea care și-a legat cel mai mult numele, în prima jumătate a secolului al XX-lea, de apariția și dezvoltarea presei catolice din Dieceza de Iași și nu numai. Astfel, beneficiind de sprijinul și îndrumarea superiorilor săi bisericești, el a lucrat, încă din anul 1908, la proiectul fondării unei publicații bisericești, idealul a generații de episcopi și preoți, care se va concretiza în ianuarie 1913, odată cu apariția revistei diecezane “Lumina creștinului”. Mons. Anton Gabor a avut, așadar, intuiția genială de a fonda o publicație bisericească, născută din nevoia, pe de o parte de a apăra “cauza catolic㔠și pe credincioși de curentele culturale și ideologice nocive, cât și de concepțiile eronate din viața publică, pe care libertatea de opinie a epocii moderne le favoriza, iar pe de altă parte de a face cunoscută istoria, cultura, valorile spirituale și culturale promovate de Biserica locală și universală.

Revista “Lumina creștinului” a evitat cu strictețe abordarea unor teme de factură politică, dar a găzduit unele articole care condamnau primejdia reprezentată de ideologiile extremiste: fascismul și comunismul. Un alt merit al Mons. Anton Gabor a fost acela de a fi știut să-și afle colaboratori valoroși, “oameni cu suflete mari, iubitori ai scrisului bisericesc”, care, cu toții, au făcut sacrificii pentru progresul revistei și al Institutului “Presa Bun㔠fondat în anul 1926, cât și pentru răspândirea presei și a publicațiilor catolice în rândurile credincioșilor. A știut să atragă, pentru susținerea materială și promovarea publicațiilor Institutului “Presa Bună”, numeroși binefăcători ale căror nume erau popularizate în paginile publicațiilor. Contemporanii săi au fost impresionați de devotamentul, tenacitatea și perseverența manifestate de Mons. Anton Gabor pentru dezvoltarea Institutului “Presa Bună”, cât și pentru creșterea calității revistei “Lumina creștinului” și a tuturor publicațiilor institutului.

Revista “Lumina creștinului” a devenit cu timpul un model în presa catolică românească din perioada interbelică. Mons. Anton Gabor a militat constant pentru unificarea presei catolice românești, de numele său legându-se și proiectul fondării, în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a revistei “Dacia creștină”. Tot el a avut inițiativa, nematerializată însă, a fondării unui cotidian catolic românesc, care urma să fie susținut și de diecezele greco-catolice. Un alt deziderat al său, rămas și acesta neîmplinit, a fost cel al organizării la nivel național a unor dezbateri privind problemele presei catolice, la care să participe redactorii de la “Lumina creștinului” (Iași), “Sentinela catolic㔠(Iași), “Viața” (Hălăucești), “Curierul parohiei catolice” (Galați), “Unirea” (Blaj), “Vestitorul” (Oradea), “Cuvântul adevărului” (Mănăstirea Bixad - Satu Mare), “Curierul creștin” (Gherla).

Mons. Anton Gabor a fost elogiat în presa catolică pentru pasiunea dedicată presei creștine moderne adaptată epocii, pentru viziunea sa unificatoare, cât și pentru idealismul său care depășea uneori puterea de înțelegere a contemporanilor. În anul 1935 era apreciat drept cel mai valoros ziarist bisericesc din România, motiv pentru care a fost desemnat de arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar să reprezinte România la Expoziția Mondială a Presei Catolice organizată în anul 1936 la Vatican. La rândul său, ep. Mihai Robu era convins de faptul că Mons. Anton Gabor urma să facă tot posibilul pentru ca “România romano-catolică să fie demn reprezentată. Și o va face cu bucurie și mare mulțumire sufletească, văzându-și în parte visul sau idealul împlinit”. Nu a mai reușit, din păcate, trecând la cele veșnice la 19 februarie 1936.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 1/2013, p. 11)

* * *

Necrolog

19 februarie 1936 65. Mons. dr. Anton Gabor S-a născut la Tămășeni în ziua de 6 iunie 1883. La 7 octombrie 1896 a intrat în Seminarul episcopal din Iași și în 1906 a fost trimis pentru studii superioare la Innsbruck. A fost sfințit preot la 31 august 1908 la Iași. A mai continuat studiile de specializare până în anul 1911. La întoarcerea în țară a fost numit profesor la Seminarul din Iași, post pe care l-a întrerupt numai în timpul Primului Război Mondial, când a administrat Parohia Valea Seacă. După război, pe lângă activitatea de profesor la seminar, a mai fost director al Școlii primare "N.D. Sion" și cooperator la parohia catedralei, director și redactor al revistei Lumina creștinului, al tuturor publicațiilor editate de Presa Bună, precum și delegat episcopal, ori de câte ori episcopul lipsea din sediul episcopiei. Sub conducerea lui, apare la 1 ianuarie 1913 revista Lumina creștinului, iar după Primul Război Mondial apare și Sentinela catolică, foaie apologetică al cărei titlu se schimbă în anul 1933 în Dacia creștină. La 5 februarie 1924 a fost numit camerier papal. În anul 1926 a cumpărat o tipografie și a construit local propriu pentru Editura Presa Bună. La Editura Presa Bună au apărut multe lucrări: seria istorioarelor morale, peste 65 de numere; seria religioasă, peste 15 numere, precum și 2 numere din seria viețile sfinților. După o activitate rodnică, a murit la Iași, probabil de leucemie. A fost înmormântat în cimitirul "Eternitatea" din Iași.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat