Părintele Anton Dancă s-a născut la 11 iunie 1937 la Adjudeni. A absolvit Școala Generală de 7 clase în anul 1953 la Săbăoani, Școala de Cantori în anul 1957 la Iași și Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1963. A fost sfințit preot la 21 aprilie 1963 la Alba Iulia de către ep. Márton Áron. A activat ca vicar la Săbăoani (1 noiembrie 1963 - 1 aprilie 1967), paroh la Dărmănești (1 aprilie 1967 - 1 octombrie 1974), Barticești (1 octombrie 1974 - 1 august 1975), Iugani (1 august 1975 - 1 mai 1983), Mărgineni (1 mai 1983 - 30 septembrie 1993), director spiritual la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași (1 octombrie 1993 - 1 iulie 2005), preot pensionar la Iugani (1 octombrie 2005 - 31 iulie 2017), preot pensionar la Centrul de Spiritualitate Catolic din Bârnova de la 1 august 2017.
Starea de sănătate a părintelui s-a agravat de o săptămână. A trecut la Domnul vineri, 17 mai 2019, în jurul orei 13.00, la Centrul de Spiritualitate Catolic din Bârnova, îngrijit fiind cu sfintele taine.
Părintele este cunoscut că în perioada dinainte de 1989 filma. A adunat în felul acesta sute de casete de la diferite evenimente care pot reconstitui istoria acelor vremuri. De asemenea, părintele a fost un colaborator al revistei "Lumina creștinului", având mai multe articole publicate. S-a remarcat în domeniul scrisului, în special prin cărți de predici. Conform bazei de date a Librăriei "Presa Bună", sunt peste 30 de titluri (publicate la "Presa Bună", cu excepția a două, publicate la "Sapientia"): Tăcerea, atribut divin (1997); La Tatăl. Omilii (anul A) (1999); Cu Fiul - Omilii (anul B) (1999); Prin Duhul Sfânt. Omilii (anul C) (1999); Alter Christus. Considerații despre chemarea și trăirea preoțească ("Sapientia", 2001); Maranatha. Predici pentru anul A, anul B și anul C (2001); Solemnități, sărbători și comemorări. Predici (2001); Teologia vocației (2003); Considerații despre Căsătorie (2004); Itinerarul iubirii Maicii Domnului ("Sapientia", 2004); Vademecum (Considerații, pilde și exemple pentru solemnități și duminici). Anul A (2004), Anul B (2005) și Anul C (2005); Vademecum. Predici euharistice (2005); Itinerarul credinței Maicii Domnului (2007); Itinerarul speranței Maicii Domnului (2007); Vademecum. Meditații, predici, considerații. Ediția a II-a (2007); 50 de predici funebre pentru cei vii (2009); În căutarea adevărului. Primul deceniu din secolul al XXI-lea (2009); Predici. Zece sărbători de poruncă și alte teme diferite (2009); Antologie de pilde vechi și noi, vol. 1 și 2 (2010); Șapte picături de rouă (2011); Trilogia zilelor (2011); Litania Inimii Preasfinte a lui Isus (2012); În via Domnului. Omilii pentru Anul A (2013), Anul B (2014) și Anul C (2014); Iadul de la răsărit la apus și de la nord la sud (2015); Silva rerum (2017); Veniți la masa Domnului. Omilii pentru anul B (2017), anul C (2017) și anul A (2018), Pe Isus vreau sa-l cunosc, anul A (în curs de tipărire). În cartea Dosarul meu ("StudIS", 2010), părintele își descrie viața și momentele dificile prin care a trecut înainte de 1989.
Printre altele, părintele Anton Dancă la 21 aprilie 2013 a sărbătorit 50 de ani de Preoție la Iugani. La finalul Liturghiei a declarat: "În acești 50 de ani am adunat numai bucurii în Domnul... Cum de m-am legat de Iugani? ... în cimitirul satului este înmormântat unchiul meu, pr. Martin Mihoc, pe care voi îl cinstiți ca sfânt și eu doresc să calc pe urmele lui... Astăzi este Duminica Bunului păstor și v-am oferit iconița cu inima lui Isus pentru ca el să ridice cât mai multe chemări la Preoție și la viața consacrată... și să vă îmbogățească sufletele cu multe haruri".
Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost dus în biserica din Iugani duminică, 19 mai 2019, în cursul dimineții. Înmormântarea a avut loc la Iugani luni, 20 mai 2019, începând cu ora 10.30.
* * *
Iugani: Funeraliile părintelui Anton Dancă
Pr. Anton Dancă, decedat la vârsta de 82 de ani, a fost condus pe ultimul drum luni, 20 mai 2019, în localitatea Iugani, acolo unde a slujit în calitate de paroh și pensionar. Au participat la înmormântare sute de credincioși proveniți din Iugani, Adjudeni și alte localități. Liturghia cu requiem a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. La celebrare au fost prezenți PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și aproximativ 120 de preoți veniți din întreaga Dieceză de Iași.
Celebrarea înmormântării a început la ora 10.30 în biserica parohială "Sfânta Fecioară Maria, Regină", plină de credincioși aflați în rugăciune. Firul lung al celor 82 de ani de viață, pe care i-a dăruit Dumnezeu părintelui Anton, a fost redat în evenimentele principale de către PS Aurel Percă în necrologul pe care i l-a făcut la începutul sfintei Liturghii.
Pe lângă activitatea de paroh și păstor în diferite comunități, pr. Anton a fost pentru multe generații de seminariști, în Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, un îndrumător spiritual pe drumul către preoție, între anii 1993 și 2005. Totuși, cea mai lungă perioadă de activitate pastorală a petrecut-o la Iugani, comunitate în mijlocul căreia a stat 8 ani în calitate de paroh și 12 ani ca preot pensionar.
După citirea lecturilor, pr. Lucian Farcaș a ținut predica. Imediat după sfințirea întru Preoție și înainte de a fi numit vicar la parohia de la Mărgineni, cineva i-a urat să aibă parte de un paroh bun. Acesta i-a fost dat în persoana pr. Anton Dancă. Îl cunoscuse și ca seminarist la Iugani, unde anima la orgă cântările de la sfânta Liturghie. În predica sa, pr. Farcaș a vorbit despre bobul de grâu căzut în pământ și despre vocația acestuia de a muri pentru a lăsa să iasă din el o nouă viață. Referindu-se la părintele răposat, el a scos în evidență trei lucruri care au caracterizat persoana lui. Întâi de toate, pr. Anton a fost un om de caracter om al unității și al înțelegerii dintre credincioși. Apoi, el a dovedit că este un om al dreptății, în sensul unei coerențe care nu admite compromisuri. În al treilea rând, pr. Anton a fost un om al fidelității față de preoția lui, de slujirea oamenilor.
La sfârșitul sfintei Liturghii, o soră asumpționistă a dat citire unui mesaj din partea sr. Felicia Gheorghieș, superioară generală a Surorilor Oblate Asumpționiste, în care aceasta a exprimat recunoștința ei pentru tot ceea ce făcuse părintele Anton în anii 1988-1989: exerciții spirituale, momente de rugăciune, și mai ales pentru toată arhiva de poze și filmări pe care le-a realizat în acel timp dificil. În numele comunității din Iugani, Maria Gabor a rostit o mulțumire, în versuri, către pr. Anton Dancă pentru munca pastorală desfășurată cu atâta devotament în mijlocul comunităților unde a fost preot și păstor de suflete.
PS Petru Gherghel, în cuvântul său final, i-a mulțumit pr. Dancă pentru toată lucrarea și slujirea sacerdotală pe care a exercitat-o în cei 56 ani de preoție. Părintele, așa cum reiese din testament, cere iertare tuturor celor care i-au greșit și îi iartă pe toți cei care i-au greșit. Speranța nutrită e aceea a revederii în armonia de dincolo.
După sfânta Liturghie a urmat procesiunea spre locul de înmormântare. Înfățișarea satului era una de sărbătoare. Copiii și tinerii erau îmbrăcați în haine populare, gardurile erau împodobite cu covoare și casâncile întinse pe drumul spre cimitir exprimau toate omagiul pe care credincioșii îl aduc pr. Anton. În cimitir odihnește de mult timp pr. Martin Mihoc, unchiul pr. Dancă. A fost dorință testamentară a părintelui ca în acest cimitir, dat fiind timpul de slujire preoțească în Iugani și prezența mormântului unchiului preot, să aștepte învierea de apoi. Trupul neînsuflețit a fost depus în partea centrală a cimitirului, într-un cavou unde a fost înmormântat pr. Ioan Gabor.
Domnul să-l răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut pe pământ
și să-l unească cu sfinții și aleșii din cer!
Requiescat in pace!
Pr. Cristian Diac
* * *
Discursul de la final, în versuri:
Azi la sfânta Liturghie
Toți cu drag ne-am adunat
Să aducem mulțumire
Domnului ce ne-a creat
Și ne-a dat îndrumători,
Preoți buni și iubitori.
Printre ei s-a numărat
Acest preot ce-a lucrat
Peste 20 de ani
Pentru noi, cei din Iugani,
Cu iubire și cu spor
Părintele Dancă Anton.
Cucernicul preot Anton,
Acum 56 de ani,
Când Domnul a hotărât,
A primit ceresc veșmânt.
O mai mare demnitate
Nu-i în cer, nici pe pământ!
Ca apostol al lui Cristos
A fost mereu credincios
A muncit mereu cu râvnă,
Păstorind întreaga turmă,
Ce Domnul i-a încredințat
Când chemarea a acceptat
În decursul acestor ani
A fost vicar la Săbăoani,
Iar apoi la Dărmănești
Și paroh la Barticești.
Venit apoi la Iugani
A muncit cam vreo 8 ani
Cu mult drag și cu mult spor
În al Domnului ogor.
Biserica a renovat
Acoperișul a schimbat
Mulți copii a botezat.
Liturghii a celebrat
Dezlegare de păcate ne-a dat.
La cei ce-au trecut la Domnul
I-a ajutat să le fie dulce somnul.
Dar veni și ziua-n care
Apăru altă schimbare:
I-a lăsat pe iugăneni
Și-a plecat la Mărgineni.
A muncit cu mult folos
Pentru slava lui Cristos!
Pentru experiența ce-a acumulat
Apoi la Iași a fost mutat
Nu ca paroh sau vicar
Ci director spiritual
Ca să fie-ndrumător
Pentru cei ce-n viitor
De la Domnul vor primi
Taina sfintei preoții.
Trecând timpul, ca atare
Ajuns la pensionare,
A gândit și-a chibzuit...
La Iugani a revenit.
Și fiind pensionar
N-a stat numai la altar
A scris cărți cu zecile
Pentru-a noastre suflete
Pentru munca ce-a depus-o
La oițe, ca păstor
Ne rugăm să fie-n ceruri
Lângă Tatăl iubitor
Și-i aducem mulțumire
Pentru-ntreaga sa slujire!
Album foto: Funeraliile pr. Anton Dancă (Iugani, 20 mai 2019)